eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A főkapitány visszautasította a rendőrség általános megbélyegzését

Az országos rendőrfőkapitány visszautasította a testület általános megbélyegzését az emberi jogi bizottság pénteki ülésén. Bene László elmondta: 28 nyomozást indított az ügyészség rendőrök ellen, ám a több ezer rendőri intézkedés fényében elenyésző ez a szám.

A parlament emberi jogi-, kisebbségi-, civil- és vallásügyi bizottsága ellenzéki kezdeményezésre ült össze a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, hogy vizsgálja az utcai zavargások során végrehajtott rendőri intézkedések jogszerűségét és hatékonyságát.

Bene László elmondta: az események kapcsán 28 nyomozást indított az ügyészség rendőrök ellen, ami azonban nem tekinthető soknak, figyelembe véve, hogy szeptember 18-19-20-án éjszaka több ezer rendőr, sok ezer intézkedést hajtott végre.

Ha vizsgálatok túlkapást állapítanak meg, annak következményei lesznek - hangsúlyozta a rendőrfőkapitány, hozzátéve: több száz olyan levelet kapott, amelyben megköszönték a rendőrség munkáját.

Jogvédők: ezek az esetek egy létező problémára hívták fel a figyelmet

A bizottsági ülésen a Magyar Helsinki Bizottság elnöke úgy vélekedett: ezek a történések csak felhívták a figyelmet az egyébként is létező problémákra. Máskor is előfordul ugyanis rendőri bántalmazás, és ezeknek az eseteknek csak 20 százaléka terelődik peres útra - mutatott rá Kőszeg Ferenc.

A jogvédő szervezethez érkező panaszok többsége - elmondása szerint - azt kifogásolta, hogy a gyanúsítottakat megrugdosták, megbilincselve, térden állva órákig várakoztatták. Többen kétségbe vonták a bírósági eljárások gyors lefolytatásának igazságosságát is.

Videofelvételek egyértelműen bizonyítják a túlkapásokat

A Társaság a Szabadságjogokért elnöke szerint videofelvételek állnak rendelkezésre melyek egyértelműen bizonyítják a rendőri túlkapásokat.

Arató Balázs, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány vezetője pedig arról beszélt, hogy szerintük indokolatlanul brutális, elrettentő ítéletek születtek, amelyek jó része nem helytálló.

IM: a pártpolitikai érdekek 16 év erőfeszítéseit tehetik tönkre

Kondorosi Ferenc, az igazságügyi minisztérium államtitkára a bizottság ülésén azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a bíróság is a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

Az államtitkár elutasított minden olyan véleményt, amely szerint nem érvényesül a jogállamiság, vagy nincsenek megfelelő törvényi keretek az ilyen helyzetek rendezésére. Kondorosi Ferenc arra figyelmeztetett: a pártpolitikai érdekek 16 év erőfeszítéseit tehetik tönkre.

A bizottság fideszes tagjai tiltakoztak a politikai felhang ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×