eur:
390.87
usd:
359.96
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Paprikával oszlatna tömeget a rendőrség

A rendőrségnél folyik az úgynevezett paprikaspray kipróbálása; a szer csapatpróbája folyamatban van, és a rendőrök elégedettek voltak az új hatóanyaggal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője még korábban elismerte: a BRFK rendelkezik paprikaspray-vel, de még nem használta fel. A szóvivő azt mondta: a szer kipróbálása folyamatban van.

Schön Péter nem árulta el, mikor rendelték meg a szállítmányt; csak annyit jegyzett meg: a paprikaspray-t "sürgősség miatt, hirdetmény közzététele nélkül, tárgyalásos eljárás keretében szerezték be".

A távirati iroda egy neve elhallgatását kérő szakembertől úgy értesült, hogy a paprikaspray csapatpróbája szerdán volt a rendőrségnél. A csapatpróba során megvizsgálják, hogy az eszköz zsebben elhelyezhető-e, nem szakítja-e szét a felszerelést, és mi a hatásmechanizmusa.

A paprikaspray előnye, hogy csak azt teszi harcképtelenné, akit lefújtak vele. Az ember bőrével érintkezve égető fájdalmat okoz, a fájdalom különösen erős, ha az orrba, szájba vagy szembe jut, utóbbi esetén ideiglenes vakságot is okozhat. A szer mintegy 30-60 percen át hat.

Nyugaton bevett eszköz

Boros Tamás, a paprikaspray-t a rendőrségnek szállító cég ügyvezetője közölte: a paprikaspray legnagyobb előnye a CS-gázzal szemben - amit jelenleg is használnak a rendőrségen -, hogy vegyi helyett biológiai úton hat.

A szer alapanyaga a chilipaprikából kivont, nagy koncentrációjú kapszaicin, és a paprika csípős érzetét keltő anyagot használja fel hatóanyagként. A paprikaspray Nyugat-Európában elterjedt tömegoszlató szer, aminek a hatását nem semlegesíti az alkohol és a kábítószer.

Boros Tamás szerint a szert a rendőrség egy-két nap alatt rendszeresítheti, mert a határőrségnél már alkalmazzák ezt az eszközt. A BRFK után várhatóan az Országos Rendőr-főkapitányság is beszerzi az eszközt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×