eur:
390.87
usd:
359.92
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A KDNP különválna, az SZDSZ még nem döntött

Várhatóan külön frakciót alakít a KDNP és a Fidesz a fővárosi közgyűlésben is. Az SZDSZ fővárosi választmánya hétfőn dönt arról, hogy kiket javasol a mandátumukról lemondott képviselők helyére.

Szerdán a KDNP ügyvezető elnöksége, és a budapesti választmány is úgy határozott: azt javasolják, a parlamenti frakciószövetséghez hasonlóan a fővárosi közgyűlésben is külön KDNP és Fidesz frakció alakuljon, szoros együttműködésben és közös frakcióelnökséggel - mondta Endrédy István, az új közgyűlés kereszténydemokrata tagja az InfoRádiónak.

Mivel a közgyűlés alakuló ülése a jövő héten lesz, addig nyilvánvalóan napirendre kerül a kérdés - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus, aki szerint, bár elméletileg, jogi szempontból nyilván megvétózhatja a különválást a Fidesz, de a gyakorlatban ez tulajdonképpen kizárható.

Miért kell külön frakció?

Endrédy István szerint elsősorban a kereszténydemokrata vélemény és értékrend markánsabb képviselete, és a közgyűlési paletta szinesítése érdekében döntöttek a külön frakció mellett. A KDNP politikusa ugyanakkor elismerte: az is szerepet játszott a döntésben, hogy a fővárosi közgyűlés szervezeti ás működési szabályzata több megszólalási lehetőséget biztosít a frakcióvezetőknek.

A kereszténydemokrata politikus szerint elképzelhető, hogy a Fidesz frakcióvezetői posztja mellett a frakciószövetség elnöki pozícióját is Tarlós István töltse be.

Az SZDSZ hétfőn dönt a megüresedett helyekről

Az SZDSZ fővárosi választmánya hétfőn dönt arról, hogy kiket javasol azoknak a fővárosi képviselőinek a helyére, akik lemondanak mandátumukról - közölte a párt budapesti elnöke. Lakos Imre elmondta, hogy a választmány döntéséről egy nappal később a párt országos ügyvivői testülete foglal állást véglegesen. Ezt követően a Fővárosi Választási Bizottság kiadhatja az új képviselők mandátumát.

Lakos Imre tájékoztatása szerint az SZDSZ budapesti elnöksége még nem határozott arról, hogy kiket javasol a rövidesen megüresedő képviselői helyekre. Az elnök szeretné, ha a testület még a választmány ülése előtt, legkésőbb hétfőn kialakítaná álláspontját, megkönnyítve ezzel a választmányi döntéshozatalt. A választmány ülésén egyébként bárki tehet javaslatokat.

Demszky és Rajk László is lemond mandátumáról

Demszky Gábor hétfőn bejelentette, hogy lemond a pártlistán szerzett fővárosi képviselői mandátumáról, mivel főpolgármesterként a törvényi előírás alapján a közgyűlés tagja. Ezáltal az SZDSZ a listán szerzett kilenc képviselői helynél eggyel több, 10 mandátummal rendelkezik majd a közgyűlésben, ahol ezzel létrejön a kormánypárti többség is.

A főpolgármester bejelentésekor közölte azt is, hogy a pártlista 13. helyén szereplő Dancs Gábort, hivatala kabinetfőnök-helyettesét szeretné utódjául képviselőként. A főpolgármester felvetette azt is, hogy a Rajk László lemondása miatt megüresedő képviselői mandátumot Mesterházy Ernőnek javasolja, aki évek óta személyes tanácsadója.

Nehéz döntés lesz

Lakos Imre közölte, hogy nehéz döntés várható az új képviselőkről. Sokkal jobb eredményre, legalább 15 mandátumra számítottak ugyanis a közgyűlésben - jegyezte meg, hozzátéve: a jelenlegi helyzetben számos tapasztalt, régi képviselőjük nem jutott mandátumhoz, akiknek neve nyilvánvalóan felmerül majd.

A távirati irodának több SZDSZ-es képviselő is úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen helyzetben, amikor egy fős többsége van csak a kormánykoalíciónak, célravezetőbb lenne, ha tapasztalt, régi képviselők kerülnének ismét a testületbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×