eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ellenzék letarolta a megyéket, több helyen patthelyzet

A Fidesz és szövetségesei egy kivétellel minden megyében győztek az önkormányzati választásokon, és két kivétellel többséget tudhatnak magukénak a megyei közgyűlésekben. Heves megyében teljes patthelyzet alakult ki, és Somogyban sincs egyértelmű többség.

Bács-Kiskun

megyében a Fidesz-KDNP 28 mandátumot szerzett 46-ból, azaz kényelmes többséget mondhat magáénak. Ha szűkebben is, de Baranyában is megvan az abszolút többség: 21 mandátum a 40-ből.

Békés megyében is biztos többséget szerzett a Fidesz-KDNP: 24 mandátumot a megyei közgyűlés 40 helyéből.

Borsod-Abaúj-Zemplén
megyében egyértelmű a helyzet, a Fidesz-KDNP mellett csak az MSZP jutott be a megyei közgyűlésbe, az ellenzék 32-27 arányban birtokolja a helyeket.

Csongrád megyében a Fidesz-KDNP a mandátumok felét szerezte meg a 40-ből, így különösen felértékelődik a Homokháti Önkormányzatok 3, és a Polgári Szövetség Makóért egy széke.

Fejér megyében tiszta a helyzet: a Fidesz-KDNP 22 helyet szerzett a 40-ből. Győr-Moson-Sopron megyében ennél is tisztább a kép: 26 Fidesz-KDNP hely a szintén 40-ből. Hajdú-Biharban hasonló a helyzet: 23 Fidesz-KDNP mandátum a 40-ből.

Tökéletes viszont a patthelyzet Heves megyében: a Fidesz-KDNP és az MSZP egyaránt 20-20 helyet szerzett. Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont 22 mandátumot birtokolhatnak a 40-ből a fiatal- és a keresztény demokraták.

A baloldal egyik fellegvárának számító Komárom-Esztergom megyében is jobboldali többség alakult ki: 21 helyet szereztek a 40-ből. Egy másik baloldali bázis, Nógrád is elesett: a Fidesz-KDNP 22 helyet szerzett.

Pest megyében szintén Fidesz-KDNP többség alakult ki: 43 helyet sikerült megszerezni a 80-ból. Bonyolultabb a helyzet Somogy megyében: a Fidesz-KDNP a helyek felét, 20-at szerzett meg, míg az MSZP és az inkább balra húzó Somogyért Egyesület 10-10-et.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szintén összejött a többség az itt a MAGOSZ-szal és a Nemzeti Fórummal induló Fidesznek: 26 mandátumot szereztek a 48-ból. Vas megyében biztosabb a többség: 25 hely a 40-ből.

Hasonló a helyzet Veszprém megyében: 23 Fidesz-KDNP hely a 40-ből, míg Zala megyében 25 a 40-ből.

A szavazatok százalékos megoszlásáról itt olvashat.

Három helyen kérdéses a megyei közgyűlés vezetése

Összességében a 19 megyéből 16-ban egyértelmű a Fidesz-KDNP többsége. Csongrád és Somogy megyében a helyi szervezeteknek komoly befolyása lesz a megyei közgyűlések vezetésére, a helyek felét birtokló Fidesz-KDNP ellenében azonban nem lehet vezetni a testületet.

Heves megyében a két nagy pártnak kell megállapodnia valamilyen módon.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×