eur:
390.75
usd:
359.84
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A Touaregtől a Combinóig - Demszky Gábor négy éve

A fővárosi önkormányzat elmúlt négy éve számos eredményben és kudarcban bővelkedett, az útfelújítási dömpingtől, az egészségügyi és oktatási beruházásokon át a Combino-botrányig. Az InfoRádió csokorba gyűjtötte őket.

A most záruló ciklust abban az előnyös helyzetben kezdhette Demszky Gábor főpolgármester, hogy ugyanaz a koalíció vezette az országot és a fővárost. Az önkormányzat ezért több sikeres szerződést és beruházást is elkönyvelhet, amelyeket kormányzati segítség nélkül nem tudott volna megvalósítani.

Új metrószerződést írtak alá, elfogadták a metrótörvényt, és a 4-es metró építésének eredeti finanszírozási arányánál is kedvezőbbet tudott kialkudni Budapest. Az ellenzék viszont - talán jogosan - azt rója fel, hogy az elmúlt négy évben egyetlen centiméter metróalagút sem készült: a fúrás csak az év végén kezdődik.

A megmentett BKV

Hosszas tárgyalás után a kormány a BKV-t is kihúzta tavaly év végén a csődből, igaz viszont hogy a cégnek még mindig óriási a hiánya és az adóssága. Lassan befejeződik a 2-es metró felújítása, a sajtó azonban több alkalommal cikkezett a kivitelezés hiányosságairól, a Batthyány téri megálló például a felújítás után nem sokkal beázott.

Budapest 150 új és népszerű Volvo buszt vásárolt, négy év alatt viszont számos régebbi busz kiégett, több troli is megrázta az utasokat. Az elmúlt ciklus talán legnagyobb fiaskóját a Combino-villamosok okozta botrány jelentette. A főváros tavaly megtette az első lépést a MÁV-Volán-BKV közlekedési szövetség felé, de a bevezetett közös bérletet kevesebben veszik, mint várták.

Útfelújítás - botrányos PR-ral

A kormányzati források megnyitásával megkezdték a sokéves lemaradás ledolgozását az útrekonstrukció terén: több mint 250 kilométer - korábban kátyúkkal tarkított - szakasz újult meg, például a Bartók Béla út.

Rögtön az indulásnál árnyékot vetett azonban a beruházásokra, hogy a főpolgármesteri hivatal egyik alkalmazottja körlevélben hívta fel az útfelújításban résztvevő cégek figyelmét arra, mely PR-cégekkel is kell együttműködniük a munkák során. A győztes PR-cégek tulajdonosai vagy munkatársai korábban több szálon kötődtek a főpolgármesterhez, vagy az SZDSZ-hez.

Nagy fiaskónak számít az is, hogy a Balatoni úti felüljárót a felújítás során statikailag elméretezték, az áttervezés és az átadás csúszása miatt a hetes út forgalma egy fél évig óriási kerülőre kényszerült.

Egészségügyi és oktatási beruházások

Ugyancsak kormányzati segítséggel zajlott az elmúlt ciklusban a kórházfejlesztés és -rekonstrukció: a főváros 4 év alatt 7 milliárd forintot költött egészségügyi beruházásokra. A csepeliek viszont veszteségként élték meg, hogy kórházuk egyik fele Pesterzsébetre költözött.

Számos oktatási fejlesztés is megvalósult, négy megszűnő középiskola diákjai azonban két napig tüntettek a közgyűlés ülésén az összevonási döntések ellen.

Mi van a kasszában?

A gazdálkodással kapcsolatban Budapest vezetői ez elmúlt néhány hónapban többször azt hangoztatták, hogy a főváros pénzügyi helyzete stabil. Atkári János, Demszky Gábor korábbi gazdasági helyettese szerint azonban a 2006-os választási költségvetés elfogadásával a fővárosban "teljesen lesöpörték a padlást", és kimerítették a város pénzügyi tartalékait.

Bár korszerűsítették a rákospalotai szemétégetőt, hosszú évek után is csak most fejeződött be a csepeli szennyvíztisztítómű kivitelezői tendereztetése, bár a PR-munkák itt is teljes gőzzel folynak.

A Budapest-Horvátország vonal

Kiépült viszont a szelektívhulladék-gyűjtő rendszer. Kudarcnak számít azonban, hogy Közterület-fenntartó Rt által kihelyezett 600 új szelektív kukából már 150-et a vandálok felgyújtottak.

Az elmúlt ciklus talán legemlékezetesebb, és majdnem a főpolgármester bukásához vezető botránya volt az, hogy kiderült: a fővárosi közműcég luxusterepjáróját Demszky Gábor többször használta magáncélra, amikor horvátországi nyaralójába utazott.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×