eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Sólyom László: a recski foglyok a szabadságharc hősei is

Az egykori recski büntetőtábor foglyai ott voltak 1956-ban a szabadságharcosok soraiban és ott vannak a mártírok között is - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök Recsken.

Földváry Boér Elemér a Magyar Rádiónál esett el, Dudás Józsefet az elsők között adta hóhérkézre Kádár János, s Merényi Ernőt szintén kivégezték a megtorlás során - mondta a három, egykor Recsken raboskodó 56-os vértanú emlékművének felavatásakor az államfő.

A forradalom és szabadságharc három mártírjának a emlékoszlopával válik Recsk története teljessé. A táborlakók igazságát a szabadságharcosok vére pecsételte meg - tette hozzá Sólyom László a tábor felszámolásának 53. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A köztársasági elnök emlékeztetett: a tábor 1953-as feloszlatása után az a forradalom következett, amely rádöbbentette a szovjet blokkon kívül élő népeket arra, hogy ez a rendszer elnyomó és bosszúálló hatalom. Megtudhattuk, hogy ennek a rendszernek ugyanaz az arca Szibériában és Magyarországon.

Ugyanakkor a táborról évtizedekig nem tudhattunk, csak az egykori foglyok beszámolóiból. Ugyanis ők őrizték és ápolták önbecsülésüket - fűzte hozzá.

Rájuk és a forradalom nyomán mártírhalált halt társaikra emlékezünk a forradalom után ötven évvel, és egyben elevenen tartjuk a recski büntetőtábor emlékét - fogalmazott az államfő.

Tőkés: a hazugság folytatódik

Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület elnöke felidézte, hogy a megtorlás után a gulyáskommunizmus, vagyis az "összkomfortos börtön" hazugságának időszaka következett, nemzetellenes bűncselekményeket követtek el a diktatúra urai, miközben a szocializmus sikeréről regéltek.

Úgy vélekedett: napjainkban kiderült, hogy a nagy hazugság folytatódik. Az áldozatok választották újra a hazudozókat, azokat, akik ellen korábban fellázadtak.

"1989-ben azt hittük, hogy a nemzeti, történelmi folytonosság áll helyre, de kiderült, hogy csak a hazug kommunizmus folytonossága folytatódott" - fogalmazott a püspök.

A recski táborban 1950 és 1953 között, mintegy 1.300-an raboskodtak. Az intézményt, Sztálin 1953-ban bekövetkezett halálát követően, a miniszterelnökké kinevezett Nagy Imre szüntette meg.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×