eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Gyurcsány nem zárta ki a bocsánatkérés lehetőségét

Feltett szándéka nemcsak a politikai túlélés, de a reformok folytatása is, hogy megoldja azokat a gazdasági problémákat, amelyeket kormánya elleplezett a kampányban - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a The New York Times internetes kiadásában olvasható interjúban.

Az előző nap Berlinben adott nyilatkozatát közölte a Párizsban megjelenő, angol nyelvű International Herald Tribune politikai napilap is.

"Számomra a kérdés nagyon világos. Reform vagy bukás. Azt mondtam a pártomnak, ha nem akartok reformokat, akkor mást kell találnotok..."

Hozzátette: "meg akarja értetni a néppel", miről is szólt májusi beszéde. Arról szólt, hogy elnyerje pártja és a nép támogatását a változások bevezetéséhez.

"Számomra nem vezet út előre reformok nélkül" - hangsúlyozta.

"Világossá tettem párttársaimnak: jó vagyok nektek, ha elég bátrak vagytok a változáshoz. Elég bátrak ahhoz, hogy szembeforduljatok azzal a magatartással, amelyet az utóbbi 15 évben képviseltetek."

Kiemelte: azért várt májusig, hogy beszéljen pártjának a gazdaságról, mert csak ekkorra gyűjtött össze minden tényt.

"Hosszú időn át mindannyian azt hittük, hogy miközben a gazdaság viszonylag magas növekedése megnövelte a deficitet, úgy hittük, hogy kezelni tudjuk a hiányt, és el tudunk számolni kiadásaink közül néhányat törvényesen úgy, hogy a költségvetésen kívülre helyezzük azokat" - közölte.

Májusban volt, amikor az Eurostat, az Európai Unió statisztikai részlege rámutatott arra, hogy a tömb nem fogja elfogadni az ilyen fajta költségvetési elszámolást, "hogy egy új könyvelést kell kezdenünk".

"Én vagyok az egyetlen, aki szembenéz ezzel a helyzettel" - mondta.

"Ez egy új kezdetet fog jelenteni. Nem magamnak, személyesen, hanem az országnak" - fűzte hozzá.

Arra kérdésre, hogy bocsánatot kell-e kérnie (a választóktól), rövid tűnődés után így válaszolt: "El kell magyaráznom, miért tettem azt, amit csináltam. Ha, ennek a magyarázatnak a végén - és ez időbe fog telni -, ha ez az általános hangulat és követelés ennek a történetnek a végén, akkor erre nyitottnak kell lennem" - mondta a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×