eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Brutális rendőri túlkapások?

Megengedhetetlen tömeges rendőri túlkapásokról számolt be közleményében a Nemzeti Jogvédő Alapítvány. A szervezet szerint az elmúlt napokban magukból kivetkőző rendőrök több súlyos buncselekményt is elkövettek.

Az alapítvány konkrét példaként említi annak a fiatalembernek az esetét, akit szerda hajnalban Budapesten, a Magyar Rádiónál 8-10 rendőr letepert és brutálisan megvert, majd megbilincselve a rádió épületében újra kegyetlenül bántalmazták. A fiatalember állkapocs-csontja eltört, jelenleg is kórházi kezelés alatt áll.

Az alapítvány állítása szerint csütörtök hajnalban egy körúti lakos lement lakásából megnézni, hogy nem érte-e kár autóját. A rendőrök ekkor rohantak rá, bilincselték meg és vették őrizetbe.

Ugyanekkor a környéken egy kapualjból kilépő három fős társaság egyik fiatalkorú tagját elhurcolták, nyolc rendőr verte, rugdosta meg - jelenleg súlyos sérülésekkel fekszik egy kórházban rendőri őrizetben - írják a jogvédők.

Hozzáteszik: egy lakásukba igyekvő két fiatalt is lerohantak és bántalmaztak, majd őrizetbe vettek a rendőrök - mindezt két külföldi tudósító szeme láttára.

Részlet egy körúti lakos beszámolójából egy olyan akcióról, amely az alapítvány szerint "a végletekig kimeríti a túlzott rendőri erőszak kategóriáját":

"A már elfogott és hátrabilincselt kezű, max. 17 éves srácokat egyszercsak elkezdték ütni-verni, kézzel, tomfával, majd betuszkolták őket 1-1 rendőrautóba és ott tovább folytatódott a verés, kiegészítve rugdosással: a kommandósok az autó tetejének a peremébe két kézzel kapaszkodva páros lábbal lendültek be az autó utasterébe többször is. Ezután beszálltak melléjük ketten-ketten, becsukódtak az ajtók, és a kocsik elkezdtek rázkódni a veréstől, aminek a tompa puffanásai így is hallatszottak. Mindez 1-2 percen át tarthatott, ekkor az egyik autóból hallatszott az üvöltő kérdés: "Mik a célpontok?! Hova mentek a többiek?! Mit akartok megtámadni?!", de a válasz csak artikulátlan hörgés-vinnyogás volt."

Csütörtök hajnalban egy apa és fia tartott hazafelé a Kossuth térről, de a Nyugati téren belekerültek "a készenléti rendőrök dühöngő csoportjainak darálójába" - írják a jogvédők. A fiú megdöbbenve kérdezte a közeledő rendőröket, hogy "magyarok vagytok?" Erre rárohantak, hatan-nyolcan legyűrték, megbilincselték és betuszkolták a rabszállítóba.

<

Tömegoszlatás, kényszerintézkedés - szerdai képek

A szervezet közleményében emlékeztet: számos újságírót bántalmaztak munkavégzés közben, annak ellenére, hogy a tudósítókat védelem illeti meg.

Hangsúlyozzák, hogy a fenti cselekmények kimerítik a Btk. 226. §-a szerinti bántalmazás hivatalos eljárásban vétségét és - ha 8 napon belül gyógyuló sérülést okoz és a sértett magáníndítványt terjeszt elő - a könnyű testi sértés vétségét, vagy 8 napon túl gyógyuló sérülések esetén a súlyos testi sértés bűntettét.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány szerint a Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Amnesty International által is megállapított jogtiprásoknak haladéktalanul véget kell vetni, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×