eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Gyurcsány-beszéd: egységes kiállás és egységes támadás

Az ellenzék a kormány távozását követeli, a kormánypártok azonban kiállnak a miniszterelnök mellett, azután, hogy nyilvánosságra került a miniszterelnök májusi 26-ai beszéde. A miniszterelnök ebben a többi mellett azt mondta: "nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondtunk, az nem igaz".

Az MSZP kiáll a miniszterelnök mellett

Az MSZP egységesen kiáll Gyurcsány Ferenc mögött - mondta az InfoRádióban Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője.

Gazsó Ferenc, a párt társadalompolitikai tagozatának tiszteletbeli elnöke korábban az InfoRádiónak azt mondta, hogy a kormány hiteltelenségi bizonyítványt állított ki magáról.

Lendvai Ildikó ennek kapcsán közölte: nem ismeri a nyilatkozatot, így nem is kíván arra reagálni.

A koalíciót nem veszélyezteti

A kormányfő nyilvánosságra került beszéde miatt kialakult helyzet nem befolyásolja a koalíció működését - jelentette ki Kuncze Gábor.

Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott: a beszédet nem ő mondta, nem ő vállalja a tartalmát, és másként vélekedik az elmúlt négy évről, valamint a kampányról, mint a kormányfő.

Kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, hogy a történtek nem befolyásolják a koalíció működését.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ tudott-e a miniszterelnök által másféléves hazudozásnak nevezett folyamatról, Kuncze Gábor azt válaszolta: a beszédnek ezt a részét erős szónoki túlzásnak tartja.

Az ellenzék minden alkotmányos eszközt megragad

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor bejelentette: hétfő délelőtt levelet írtak az MSZP-nek, melyben követelik a kormány távozását.

A Fidesz minden alkotmányos eszközt megragad a kormány lemondatására - tette hozzá a frakcióvezető. A politikus nem zárta ki az eéőrehozott választások lehetőségét sem.

Navracsics Tibor szerint példátlan a jelenlegi válság a magyar demokrácia történetében, Gyurcsány Ferenc pedig nem a megoldás, hanem a probléma része, a magyar politika nem kívánatos személyiségévé vált.

Az ellenzéki politikus szerint döbbenetes, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig nem ismeri be hibáját, és felelősséget az elmúlt 16 évre akarja szétteríteni.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hangsúlyozta: az MSZP és az SZDSZ is bűnös a jelenlegi helyzetben.

Vétkesek közt cinkos, aki néma - tette hozzá.

Gyurcsány elvesztette a bizalmat

A Magyar Demokrata Fórum szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elvesztette a kormányzáshoz elengedhetetlen bizalmat, ezért a párt arra kéri, távozzon a magyar közéletből - mondta az ellenzéki erő vezetője.

Dávid Ibolya azt mondta: a hazugság, a csalás, az ügyeskedés politikája megbukott.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az előző parlamenti ciklus végén az MDF levélben hívta fel a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz figyelmét tarthatatlan ígéreteikre.

Akkor arra kértük Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktor is, hogy vonja vissza a több ezer milliárd forintos hamis ígéretcsomagját - mondta Dávid Ibolya.

A politikus szerint "sovány vigasz", hogy Gyurcsány Ferenc mostani beismerése az MDF "négyéves küzdelmét igazolja vissza".

Dávid Ibolya szerint Gyurcsány Ferenc mostani beismerése nem menti fel a miniszterelnököt, ám úgy tűnik, ennek a "beismerésnek következményei nem lesznek".

Szerinte az elmúlt négy év politikai felelőssége alól az SZDSZ sem húzhatja ki magát.

Olyannyira nem, hogy az SZDSZ még mindig folytatja az "emberek áltatását". Példaként erre az SZDSZ adócsökkentő elképzelését és az euró 2010-es bevezetését említette, amelyeket a liberális párt a kormánykoalíció feltételéül szabott.

Címlapról ajánljuk
Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

A franciák elleni vereség után 9 órától a brazilokkal játssza második csoportmérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×