eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Megalakult a Nemzeti Fejlesztési Tanács

Megalakult a Nemzeti Fejlesztési Tanács, amely a kormány külső stratégiai, társadalmi tanácsadó testülete. A tanács évente minimum háromszor ülésezik, és fő feladata lesz, hogy a következő hét évben a Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósulását kövesse, és véleményt mondjon stratégiai kérdésekről még a kormánydöntést megelőzően - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

A Nemzeti Fejlesztési Tanácsot a miniszterelnök vezeti, alelnöke a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) alelnöke, tagjai a regionális fejlesztési tanácsok, a Gazdasági és Szociális Tanács delegáltjai és a miniszterelnök által felkért szakemberek, valamint állandó meghívottként részt vesznek a FIT tagjai.

Bajnai Gordon közölte: a Nemzeti Fejlesztési Tanács szeptember 25-én véleményezi a kormánydöntés előtt a társadalmi vita alapján átdolgozott második Nemzeti Fejlesztési Tervet.

A második Nemzeti Fejlesztési Terv társadalmi vitájával kapcsolatban Bajnai Gordon közölte, hogy eddig öt régióban tárgyalt. A társadalmi vitában eldöntendő kérdésként fogalmazódott meg, hogy milyen arányt képviseljen a versenyképesség, illetve a felzárkóztatás, a közlekedés és a környezetvédelem, a humán terület vagy az infrastruktúra fejlesztése.

Bajnai Gordon hozzátette: szeptember 19-én parlamenti vitanapot tartanak a fejlesztési tervről, szeptember 25-én a Nemzeti Fejlesztési Tanács elé viszik, és a szeptember végi kormánydöntést követően nyújtják be Brüsszelnek.

Októberben készülnek el a regionális, illetve az ágazati operatív programok, és novemberre lehet majd tudni, hogy milyen programok indulhatnak a következő két évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×