eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

"Zuhan a benzin ára"

A furcsa koalíciók idejéről ír a közelgő önkormányzati választások kapcsán a Népszabadság. A lap szerint több ezer jelölt hiányzik a valódi választáshoz.

A voksolás során közel 3.200 településen ugyanennyi polgármestert és mintegy 25 ezer helyi képviselőt, a fővárosban és a 19 megyében pedig több mint 900 közgyűlési tagot választanak meg. A jelöltállítási határidő csak pénteken jár le és a korábbi tapasztalatok szerint sokan csak az utolsó pillanatban adják le az ajánlószelvényeket. Így egyelőre több ezer jelölt hiányzik ahhoz, hogy minden helyre átlagosan egy pályázó legyen.

A Népszabadság arról ír, hogy a megszorító intézkedések és az azokat követő kamatemelések miatt egyre többen lesznek képtelenek visszafizetni hiteleiket a következő két évben. Az elmúlt években dinamikusan emelkedő eladósodottság miatt a bankok is készülnek arra, hogy felmérjék a kormányzat intézkedéseiből fakadó kockázatok felmérését. A cikk szerint az egyik nagybanknál máris bevezettek két olyan terméket, amelyek célja a törlesztési kockázatok mérséklése. Az új hitelfelvevők például törlesztési biztosítást is köthetnek arra az esetre, ha elveszítenék a munkájukat, vagy egy időre fizetési nehézségeik merülnének fel.

A Magyar Nemzet Mindent eladnának a szabad demokraták címmel közöl írást. A lap szerint a Liberális Gazdasági Tanács csaknem minden, állami tulajdonban lévő vállalatot eladna. A cikk idézi Kóka János SZDSZ-es gazdasági minisztert, aki szerint nem csak a konvergenciaprogramban szereplő cégeket kellene privatizálni, hanem a Magyar Villamos Műveket, a Szerencsejáték Zrt.-t, a Volán társaságokat és a Magyar Postát is.

Látszategyeztetés, vagy valódi társadalmi vita lesz a Nemzeti Fejlesztési tervről - azaz nyolcezer milliárd forint elköltéséről? - teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet. A lap szerint mindenki egyetért abban, hogy az uniótól 2007 és 2013 között érkező fejlesztési források korábban elképzelhetetlen módon lendíthetik fel a magyar gazdaságot a különböző programok támogatásával. Éppen ezért kellene minél szélesebb társadalmi vitának kísérnie a Nemzeti Fejlesztési Terv aktuális változatát. A cikkíró azonban úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek esze ágában sem volt valódi párbeszédet kezdeményeznie a témában, és megjegyzi, hogy rövid idő alatt immár a terv negyedik változatáról akarják megkérdezni a társadalmi partnereket.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy "elitalakulatot" hozhat létre az adóhivatal. A bejelentés a Magyar Közgazdasági Társaság 44. vándorgyűlésén hangzott el. Szikora János, az Adóhivatal elnöke elmondta, hogy az APEH külön csapatot hoz létre a kifejezetten nagy, országos kiterjedésű adócsalások feltárására.

Vizsgálat indul a GMO-s rizs miatt - olvasható a Világgazdaságban. A lap beszámol arról, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ellenőrzéseket kezd a takarmánygyártóknál és az élelmiszer-előállítóknál, hogy megállapítsa, bekerültek-e génmódosított amerikai rizst tartalmazó élelmiszerek a magyar piacra.

Ne tankolj, zuhan a benzin ára! - írja a porfolio.hu. Számottevő kiskereskedelmi ármérséklődésre lehet számítani, azt követően, hogy a világpiacon az elmúlt héten jelentősen esett mind a benzin, mind a gázolaj világpiaci ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×