eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A dohánygyárak titkos trükkjei

A dohányosok tüdejébe jutó átlagos nikotinmennyiség cigarettánként 10 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben az Egyesült Államokban - derült ki egy állami megbízásból készült amerikai jelentésből. Magyarországon nincs ilyen központi mérés, a dohánygyárak jelentik ki, mennyi nikotint és kátrányt tartalmaz az általuk gyártott cigaretta.

Léteznek ugyan előírások a nikotin és a többi káros anyag mennyiségére vonatkozóan, ám ezeket senki sem ellenőrzi - mondta el az InfoRádiónak az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OFI) munkatársa.

"Nincs olyan szervezet, amely ilyen méréseket végezne. Van egy EU-szabályozás, amely meghatározza a cigarettafüstben lévő káros anyagok, a nikotin, a szén-monoxid és a kátrány maximális mennyiségét; jelenleg azonban Magyarországon a dohánygyártó deklarálja, mennyi az általa forgalmazott termék füstjének károsanyag-tartalma" - hangsúlyozta Vadász Imre.

A szakember hozzátette: a mérések korántsem helytállóak, mivel ezeket különböző szívóberendezésekkel végzik, ám egy dohányos gyakran jóval mélyebbre szívja a füstöt, és hosszabb ideig tartja bent, így máris a mért károsanyag-mennyiség többszörösét vitte be a szervezetébe.

Trükkök a nagyobb függőségért

Az OFI munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy a dohánygyárak trükköket is bevetnek.

"Előfordul, hogy belekevernek a cigarettába olyan adalékanyagokat, amelyek elősegítik a nikotin felszívódását. Így lehetséges, hogy a szívógépben mért mennyiség megfelel az előírt arányoknak, ám a relatíve kevesebb nikotinból több szívódik fel a dohányos szervezetébe" - emelte ki Vadász Imre.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa azt is hozzátette: minél magasabb egy cigaretta nikotintartalma, annál könnyebben és rövidebb idő alatt okoz függőséget, és annál nehezebb a leszokás.

Az amerikai vizsgálat eredményeit elolvashatja erre a linkre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×