eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Háromszáz forint lesz a vizit- és a gyógyszertérítési díj

Januártól a betegeknek alkalmanként 300 forintot kell fizetniük a háziorvosnál és a szakrendelőkben, valamint a kórházban eltöltött napok után - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Az eddig ingyenesen kapható gyógyszerekért ezentúl szintén 300 forintos térítési díjat kell fizetni - mondta Molnár Lajos. A közgyógyellátottakat nem érinti az intézkedés.

Vizitdíj

Januártól a betegeknek alkalmanként 300 forintot kell fizetniük a háziorvosnál és a szakrendelőkben, valamint a kórházban eltöltött napok után.

Az egészségügyi miniszter közölte: a 6 éven aluli gyerekek után nem kell vizitdíjat fizetni. A nehéz helyzetben élők - alacsony jövedelmű nyugdíjasok, nagycsaládosok, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok, munkanélküliek, gyesen lévők, rendszeres szociális segélyben részesülők - után pedig a díj kétharmadát az állam vállalja át.

Az ellátás egyes szintjein - háziorvos, szakrendelő, kórház - hatezer forintban maximálták a vizitdíj összegét, míg mindent egybevéve 15 ezer forint lesz a felső korlát.

A vizitdíj teljes összege az intézményeknél marad.

Gyógyszerek a patikán kívül

Molnár Lajos elmondta: a jövőben - szigorú feltételek mellett - néhány recept nélkül kapható orvosságot patikán kívül is be lehet majd szerezni. Ezek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, a hasmenés elleni szerek és a lázcsillapítók is.

Jelentősen könnyebb lesz ezentúl gyógyszertárat alapítani, ugyanakkor a gyógyszerészi résztulajdonlás feltétele megmarad.

2007. január elsejétől létrejön az Egészségbiztosítási Felügyelet, és megszűnik az egészségügyben eddig kötelező kamarai tagság.

A kormány döntött arról is, hogy szeptember 30-ig elkészül a szakmai javaslat arról, a jövőben mely ellátások járnak állampolgári jogon ingyen, melyek tartozzanak a kötelező biztosítási csomagba és melyeket lehet kiegészítő biztosítás keretében igénybe venni.

Az egészségbiztosítók számáról év végéig döntenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×