eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

"A mi kedves forintunk olyan, mint a vakbél"

Gyurcsány Ferenc szerint nincs alternatívája a konvergenciaprogramnak, amelynek célja a fenntartható gazdasági egyensúly megteremtése. A miniszterelnök erről az MSZP közgazdasági tagozatának ülésén beszélt, majd komoly bírálatokat kapott.

Gyurcsány Ferenc az Európai Unió Bizottságának kérésére felülvizsgált - és szeptember elsején ismét benyújtandó - magyar konvergenciaprogramról úgy vélekedett, hogy annak sok vita után sem látja alternatíváját; az ellenzék részéről pedig csupán azt tapasztalja, hogy fél az érdemi bírálatától, "mint ördög a tömjénfüsttől".

Nem csak az ellenzék bírál

"Olyat nem láttam, hogy valaki előhúzna a zsebéből valamit. Olyat látok, akik azt mondják, hogy 'ezt ne'! Nem véletlen" - mondta a miniszterelnök. "Az ellenzék, mint ördög a tömjénfüsttől, úgy fél attól, hogy a konvergenciaprogram lényeges kérdéseiről szót válthassunk. Semmi olyan állítása nincs, ami programszerű. Nem kell nekünk őhozzájuk igazodni, azt hiszem."

Az ellenzékhez igazodni nem óhajtó kormányfő azonban a közgazdasági tagozat meghívottaitól is hallott a konvergenciaprogramot érintő kritikai észrevételeket. Kun János, a közgazdasági tagozat tagja például a köztisztviselői létszámépítést és a monetáris politikát bírálta.

"Hogy csak egy példát említsek: egy reggel megjelenik egy bejelentés, hogy azonnali hatállyal, tíz százalékkal csökkentik a mentők létszámát. Aztán másnap visszavonják" - jelentette ki a közgazdász, hozzátéve: meggyőződése, hogy abban a minisztériumban, ahol a döntést hozták, a főosztályvezető tudta, hogy ez egy marhaság, de nem merte megmondani a leépítések miatt.

A forint olyan mint a vakbél

A monetáris politika kapcsán Kun János megjegyezte: a Monetáris Tanács hiába emeli a kamatokat, ez keveseket érdekel. A vállalati hitelállomány csaknem 80 százalékát ugyanis devizában vették fel.
"Ez a kiút a monetáris problémából, hogy egyre kevésbé használjuk a forintot. A mi kedves forintunk olyan, mint a vakbél: csak ártani tud!"

A forint-vakbél hasonlattal nem értett egyet maradéktalanul Kardos Péter, a közgazdasági tagozat elnökségi tagja. Õ azonban az adórendszer bonyolultságát bírálta, és - a kamatadó szeptember 1-jei bevezetése előtt - a lakossági megtakarítások fontosságát hangsúlyozta.

Szerinte a lakossági megtakarítások nélkül nehezen finanszírozható a magyar gazdaság. Épp ezért a közgazdász ösztönözné a megtakarításokat.

Gyurcsány Ferenc a hozzászólásokra reagálva egyebek között megjegyezte, hogy baloldali miniszterelnökként elképzelhetetlennek tartja a 13. havi nyugdíj visszavételét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×