eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak beteg ne legyen!

Bevezetik a vizitdíjat, a háziorvosi gyógyszerkeretet, nem lehet ingyen gyógyszerhez jutni, illetve összességében csökken a kórházi kapacitás - ezek az egészségügy átalakítására vonatkozó tervek a konvergenciaprogramban.

A kormány tervei szerint jövőre bevezetik a vizitdíjat, amelynek célja, hogy az emberek kevesebbet járjanak orvoshoz. Elképzelhető, hogy a diagnosztikai vizsgálatokért is fizetni kell majd.
Összeg nem szerepel a programban, mint ahogy az sem, kik mentesülnének a díjfizetés alól. Előkészítés alatt áll a fogászati kezelés tb-támogatásának a mérséklése is. Alapvetően beutalóval lehet majd az ellátás "magasabb szintjét" igénybe venni.

Nem lehet térítésmentesen gyógyszerhez jutni 2007-től, a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása miatt.

A tervek szerint általánossá teszik, hogy a legolcsóbb orvosság árát veszik alapul, amikor a támogatás összegét megállapítják.

Bevezetik a háziorvosi gyógyszerkeretet, azonban ennek a mértékéről sem közöltek részleteket. A tb alapvetően az olcsóbb, úgynevezett generikus készítményeket támogatja majd.

Összességében csökken a kórházi ágyak száma, a feleslegessé váló fekvőbeteg kapacitást vagy megszüntetik, vagy átalakítják krónikus, ápolási, illetve szociális ellátó kapacitássá.

Alapvető célkitűzés, hogy csak járulékfizetés ellenében járjon ellátás, enélkül csak az alapszintű szolgáltatás vehető igénybe, például a mentés és a sürgősségi ellátás.

Fokozatosan szabadabbá válik a patikaalapítás, a nem vényköteles gyógyszereket széles körben lehet majd értékesíteni. A mai fix ár helyett ezekre a gyógyszerekre maximált árat vezetnek be.

Létrejön az egészségbiztosítási felügyelet. A kormány mérlegeli a biztosítási piac megnyitását, ami a verseny megteremtésével javíthatja az Egészségbiztosítási Alap egyenlegét. Korábban az SZDSZ a betegek érdekeire hivatkozva szorgalmazta a több biztosítós rendszer bevezetését.

A konvergenciaprogramban apró betűs rész jelzi, hogy a kormány augusztus 31-én dönt az egészségügyi reformról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×