INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

A külügyminisztérium berendelte a szlovák nagykövetet

Infostart / InfoRádió

Átadta Magyarország szóbeli jegyzékét Szlovákia budapesti nagykövetének a külügyi tárca szakállamtitkára.

Szőke László elmondta: Budapest elvárja Pozsonytól, hogy a lehető leghatározottabban ítéljen el minden, a magyar kisebbségre nézve sértő megnyilvánulást és tettet.

Hozzátette: ha a szlovák fél ezt nem teszi meg, akkor a szélsőségesek úgy értelmezhetik, hogy cselekedeteiket a politika is támogatja.

Szőke László közölte: a magyar kormány nagyra értékelte, hogy a szlovák miniszterelnök vasárnapi besztercebányai beszédében kitért a magyar diáklány elleni nyitrai incidensre, ugyanakkor továbbra is arra kéri Robert Ficót, hogy egyértelműen ítélje el a magyarellenes megnyilvánulásokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hétvégén felszólította a szlovák igazságszolgáltatást, hogy tegyen meg mindent az elkövetők elfogása és bíróság elé állítása érdekében, a magyar állampolgárokat pedig arra kérte, hogy ne válaszoljanak hasonló módon az idegengyűlöletre.

Göncz Kinga külügyminiszter a Magyar Televízió reggeli műsorában arról beszélt, hogy Magyarországon meg kell akadályozni a szolvákellenes megnyilvánulásokat.

A szlovák diplomácia meglepődött

A szlovák diplomácia meglepetésének adott hangot, amiért szerintük a magyar fél nem méltányolja a szlovák kormánynak hatóságoknak a szélsőséges magyarellenes jelenségek megfékezése érdekében kifejtett erőfeszítéseit.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy Juraj Migas szlovák nagykövet tájékoztatta a magyar felet arról, hogy "a szlovák kormány és a jelentős politikai pártok, köztük a Szlovák Nemzeti Párt is egyértelműen elítélték a szélsőségesség és a gyűlölködés jelenségeit, amelyek az elmúlt napokban a Szlovák és a Magyar Köztársaság területén történtek".

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018