eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rohamosan romlik a magyarországi vízkészletek minősége

A hazai vizekkel való ésszerűbb gazdálkodást szorgalmazta a WWF Magyarország abból az alkalomból, hogy 2006. augusztus 20-26-a között tartják a Víz Világhetét.

A nemzetközi természetvédelmi szervezet felhívta a figyelmet vízkészleteink minőségének és mennyiségének rohamos romlására.

A szervezet szerint globális méretű problémával állunk szemben: a klímaváltozás, a vízzel borított területek csökkenése, az elégtelen vízgazdálkodás és a pazarlás mind-mind ahhoz vezetnek, hogy egyre több ország szembesül vízhiánnyal és kénytelen korlátozásokat bevezetni a lakossági használatban.

A Föld vízkészletének mindössze 2,5 százaléka édesvíz, a többi sós tengervíz. Ráadásul az összes édesvíz kétharmada hó vagy jég alakjában található a gleccserekben, az örök hó és fagy zónáiban, elsősorban a Déli-sarkon.

Az elérhető vízkészletek eloszlása térben és időben is meglehetősen egyenetlen: például Dél-Amerikában található az összes édesvíz-készlet 26 százaléka, míg a világ népességének mindössze a 6 százaléka él itt. Ezzel szemben Európában az itt lévő 8 százaléknyi vízkészletre 13 százaléknyi népesség jut.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×