INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Erdő Péter: "nincs komoly ok a vatikáni szerződés módosítására"

InfoRádió / MTI
Nem lát komoly okot a vatikáni szerződés módosítására Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki az augusztus 20-i ünnep alkalmából adott interjút a Reggel című lapnak.

"Nincs komoly ok, hogy megváltoztassák az 1997-ben aláírt szerződést. Az állam és az egyház együttműködésének közszolgálati területen a kétharmados többséggel elfogadott 1990. évi IV. törvény az alapja. Az összes többi végrehajtásbeli részletkérdéseket ölel fel. A szentszéki szerződésben lemondtunk a korábbi (1991. évi XXXII.) törvény szerint visszajáró ingatlanok feléről" - fogalmazott Erdő Péter.

Az SZDSZ még júniusban jelentette be, hogy javaslatot tesz a kormánynak a vatikáni szerződés felülvizsgálatára.

Erdő Péter szerint a nemzetközi gyakorlatban "nem szokás szociológiai kutatásokat végezni" egy fennálló nemzetközi szerződésről, abból a célból, hogy azt megtartsa az egyik fél vagy sem.

A kormány júliusban bizottságot hozott létre, hogy értékelje a vatikáni megállapodás tapasztalatait. A testületnek - amelynek vezetője Tamás Pál szociológus - szeptember 30-ig kell elkészítenie jelentését.

"Reméljük, nem erről lesz szó" - mondta Erdő Péter. Emlékeztetett arra, hogy létezik egy másik vegyes bizottság is, amely azután jött létre, hogy Gyurcsány Ferenc 2004 decemberében találkozott a pápával. Ez a testület már többször összeült.

A címlapról ajánljuk