eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szabó Csaba feladta

Feladja a professzori címért folytatott küzdelmet Szabó Csaba tudományos kutató és az Egyesült Államokban folytatja munkáját. A szakterületén legtöbbet idézett tudós korábban élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémiát - ő ennek tulajdonítja, hogy Amerikában lehet professzor, hazájában viszont nem.

Szabó Csaba úgy döntött: elhagyja Magyarországot. A tudományos kutató, akit a szakmájában a legtöbbet idéztek eddig a világon, a Magyar Hírlapnak azt mondta: nem szeretne hat évet várni hazai professzori címére, megelégszik két amerikai egyetem hasonló titulusával. Hozzátette: nagyon sok mindennek kellene megváltoznia ahhoz, hogy újra itthon próbálkozzon.

Az InfoRádió kereste, de nem tudta elérni Szabó Csabát. A Nobel-díjasokkal együtt dolgozó kutató korábban azt mondta: azért nem lehet itthon professzor, mert bírálni merészelte a Magyar Tudományos Akadémiát.

Az egyetem szerint egyébként az orvostudományi karnak összesen 800 millió forint pályázati pénzt összekalapozó Szabó Csaba azért nem lehet professzor a hazájában, mert nem tanít még elég hosszú ideje. Ezt az InfoRádiónak május 11-én Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora mondta el.

A 39 éves Szabó Csaba ezt nem így látja. Az Egyesült Államokban folytatja munkáját, megfogalmazása szerint azért, mert "ott a kutatás minősíti a kutatókat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×