INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A gáz árát emelni kell

Infostart / InfoRádió
Lassan mondjuk: lesz gázáremelés. A kérdés csak az, hogy milyen mértékű. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője, Kaderják Péter a 80-90 százalékos emelést is indokoltnak tartaná.

Kóka János gazdasági miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a kormány jelentős energiaár-emelésre készül. A régi-új Gyurcsány-kormány azt tervezi, hogy egy napon jelenti be az áram- és gázáremelést.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője, Kaderják Péter szerint a politika azt az illúziót keltette, hogy meg lehet úszni a jelentős áremelést. Sajnos nem lehet - nyilatkozta az InfoRádiónak a szakember, aki azt is hozzátette, hogy szakmailag indokolatlan a jelenlegi kompenzációs rendszer fenntartása.

A költségvetés évente 45 milliárd forinttal támogatja az energiafogyasztást, a lakosság által fizettet összeg, a fele a tényleges költségeknek. A piaci ár 80 forint/köbméter lenne, ezzel szemben a magyarok átlagosan 40 forint/köbmétert fizetnek a gázért. Ha a kompenzációs rendszert felszámolná a kormány, akkor jelentősen emelkedne a gáz ára, de így sem érné el az európai szintet. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy 2007 januárjától akár 75 forint/köbmétert kelljen fizetni az energiahordozóért.

A mindenkori kormányok évtizedek óta mesterségesen alacsonyan tartják az árat, szociális kérdésként kezelik az energiafogyasztás támogatását. Még a Kádár-rendszerben kezdődött az a kampány, amelynek eredményeként a lakosság háromnegyede tért át gázfűtésre (ez az arány egyedülálló Európában). Az utóbbi négy évben is 200 ezer háztartást kapcsoltak rá a gázhálózatra.

Kapcsolódó hang

Kaderják Péter
 


Háttér
 


A címlapról ajánljuk