INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Fidesz: Gyurcsányban "nincs annyi bátorság, mint Horn Gyulában"

Infostart

Hajlandó az országgyűlési választások első fordulója előtt is vitázni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ezt a párt közleményben tudatta. A párt közleményében április 7-ét javasolta a vitára. A kormányszóvivő közölte: álláspontjuk továbbra is az, hogy április 5. előtt kell megtartani a vitát.

"Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivőn keresztül igent mondott arra, hogy a kormánya tagjai és a Fidesz politikusai az előttünk álló hetekben nyilvános vitát folytassanak a polgárokat leginkább érdeklő kérdésekben. A miniszterelnök ugyanakkor a szóvivőjén keresztül nemet mondott Orbán Viktor kihívására, nemet mondott arra, hogy a választások második fordulója előtt folytassanak vitát" - értékelte a történteket a Fidesz.

A párt sajnálja, hogy Gyurcsány Ferencben "nincs annyi bátorság, mint Horn Gyulában", aki 1998-ban kész volt a választások második fordulója előtt vitázni Orbán Viktorral.

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szeretné elkerülni, hogy Gyurcsány Ferencnek a miniszterelnök-jelölti vita időpontjával kapcsolatos alkudozása miatt ne jöhessen létre a Gyurcsány-Orbán vita" - írta a párt.

A közlemény szerint a Fidesz és Orbán Viktor ezért kész a Magyarország 2006 vitasorozat végén, a választások első fordulója előtt, április 7-én vitát folytatni Gyurcsány Ferenccel.

Nyolc héten át tartó vitasorozat

A Fidesz bejelentette, hogy nyolc héten át tartó nyilvános televíziós vitasorozatot kezdeményezett.

A Fidesz képviselői hét témakörben vitáznának a kormánytagokkal - jelentette be Deutsch Tamás, a párt kommunikációs vezetője.

A hét téma: az energiaárak, a megélhetés, a munkanélküliség, az egészségügy, a falvak helyzete, az otthonteremtés, valamint az önkormányzatiság.

"A Fidesznek félni- vagy takargatnivalója van"

Batiz András kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a miniszterelnök-jelölti vitára napokkal a kampánycsend előtt, április 5-e előtt kell sort keríteni.

A közlemény szerint a választók április 9-én szavaznak pártokra és programokra, a második fordulóban csak egyéni jelöltekre, ezért a demokratikus játékszabályok megcsúfolása lenne a vitát a választás első fordulója után lebonyolítani.

"Aki nem vállalja az első forduló előtti megmérettetést, annak félni-, de legalábbis takargatnivalója van. Félnivalója a kihívótól és takargatnivalója a programját illetően" - írta Batiz András.

A Fidesz új időpontjával kapcsolatban a kormányszóvivő közölte: álláspontjuk továbbra is az, hogy április 5. előtt kell megtartani a vitát.

"Lehetővé kell tenni, hogy kiderüljön: kiállja-e az igazság próbáját a miniszterelnök-jelöltek mondandója. Mivel a választások első fordulóját megelőző 24 órában kampánycsend van életben, egy péntek esti vita esetében ez elképzelhetetlen" - írta Batiz András.

Hozzátette: a kormányfő továbbra is szeretné megnyugtatni Orbán Viktort: nem kell félnie az érdemi vitától.

"Ha pedig továbbra is ilyen tempóban változik a Fidesz elnökének véleménye, akkor Orbán Viktor akár már ma este elküldheti neki egyetértő levelét" - közölte a kormányszóvivő.

Az SZDSZ is az első forduló előtti vita mellett

Az SZDSZ elnöke közölte: a párt szerint az első fordulót megelőzően kell a vitára sort keríteni, mert az embereknek a voksolás előtt kell látniuk kell a különbséget, vagy akár az azonosságokat.

"Ráadásul azt is gondoljuk, hogy napokkal a választások előtt kell vitatkozni, mert Orbán Viktor politikai vitastílusa sokszor a blöff maga, ahhoz pedig kell néhány nap, amíg elemzik a vitát, és rámutatnak a vitatkozó felek gyenge pontjaira" - tette hozzá Kuncze Gábor.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018