eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György

Bizonyítás ellenőrzött robbantással

Minden engedélyt megkaptak a Pyro-Technic Kft. vezetői ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt elvégezhessenek egy kísérleti robbantást, amelytől választ remélnek arra, mi robbant fel másfél éve a törökbálinti petárdaraktárukban - értesült a Független Hírügynökség.

A nyomozók állítása szerint fekete lőpor, a cégvezetők szerint pedig TNT okozta a három emberéletet követelő detonációt.

A szükséges engedélyeket a bányafelügyelőségtől, valamint a rendőrségtől már megkapták.

A cég vezetője közölte: csupán arra várnak, hogy az ügyben nyomozó Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól pontos adatokat kapjanak arról, mennyi, milyen minőségű és milyen formában tárolt fekete lőpor robbant fel a hatóság szerint.

Tóth Ferenc hozzátette: erre azért van szükség, hogy megfelelően tudják modellezni a korábbi robbanást.

A tervek szerint egy Kőszeg melletti bányaterületen - ahol ugyanolyan dolomitos a talaj, mint Törökbálinton - robbantanának. A kétféle anyag detonációját ugyanolyan betontalapzaton indítanák be, mint a megsemmisült raktárukban is volt, majd a végén összehasonlítanák az eredményeket. A törökbálinti raktár betonjában egy négy méter átmérőjű kráter maradt.

Bár a PMRFK nemrég lezárt nyomozása azt derítette ki, hogy szabálytalan gyártás közben fekete lőpor robbant fel, több - a Pyro-Technic által felkért - szakértő is egybehangzóan állítja, hogy más robbanóanyagról van szó. Ha valóban TNT robbant, akkor az a cég szerint igazolná, hogy merénylet történt, ez az anyag ugyanis csak akkor robbanhat fel, ha szándékosan beindítják a detonációs folyamatot.

A Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktárában 2004 augusztusában történt nagy erejű robbanás, amelyben három dolgozó meghalt. A rendőrség a nyomozást befejezte és vádemelési javaslattal átadták az ügyet az ügyészségnek.

A cég három vezetőjét több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, valamint robbanóanyaggal való visszaéléssel, egy negyedik vezetőt szintén robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×