eur:
389.17
usd:
358.99
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Toroczkai László polgármester a Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselővel az illegális migrációról tartott lakossági fórumon Ásotthalmon 2015. február 7-én.
Nyitókép: Rosta Tibor

Ezért követel újraszámlálást a Mi Hazánk - fogy az idő

A szavazatok újraszámolását követeli a Mi Hazánk Mozgalom, mert nem fogadja el, hogy a határon túlról érkező voksok miatt hét helyett csak hat képviselője lesz az új Országgyűlésben. De milyen jogorvoslati lehetőség van ilyenkor? 

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke és leendő parlamenti frakcióvezetője a választás éjszakáján még úgy számolt, pártjának hét képviselője lesz az új Országgyűlésben. Toroczkai László már akkor is arról beszélt, hogy ellenszélben érték el ezt a mindenki számára meglepetést okozó eredményt.

"Még a határainkon túlról a Facebook mellett mások is beavatkoztak, hiszen Marosvásárhelyre is el kellett mennünk, hogy megnézzük, mit találtak abban a zsákban, ahol szavazólapok voltak, rajta a Mi Hazánkra adott szavazatokkal" - hangsúlyozta.

A szavazatok 99 százalékának összesítésekor még mindig 7 mandátummal számolt, utána viszont megérkeztek a külhoni magyarok által leadott, elsöprő többségében fideszes voksok, és a radikálisok képviselőcsoportjának létszáma 6-ra csökkent.

Ezt látva Toroczkai László közleményt adott ki, amelyben újraszámolást követelt, mivel

mindössze 48 szavazat alapján vették el tőlük a mandátumot,

és adták azt a Fidesznek, pedig a Marosvásárhelyen talált zsákban a Mi Hazánkra leadott voksok is voltak, a Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítették átvételi elismervény nélkül a szavazólapokat. A Mi Hazánk nem fogadja el a jelenlegi helyzetet a vizsgálatok lezárásáig.

A választási eredmény elleni jogorvoslatról a választási eljárásról szóló törvény 241. paragrafusának 105. pontja szól, ez kimondja, hogy az újraszámoláshoz egy konkrét törvénysértés gyanúja kell, és ha az illetékes választási bizottság ezt nem tartja megalapozottnak, akkor a bírósághoz, végső soron pedig a Kúriához lehet fordulni.

Nagyon fontos azonban, hogy

a törvény szerint a Nemzeti Választási Bizottságnak a voksolást követő 19. napon mindenképpen ki kell hirdetnie a választás eredményét.

A Toroczkai Lászlóék által kezdeményezett jogorvoslatra tehát 10 nap áll rendelkezésre, de az Országgyűlés ettől függetlenül májusban így is, úgy is megalakul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×