eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Toroczkai László polgármester a Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselővel az illegális migrációról tartott lakossági fórumon Ásotthalmon 2015. február 7-én.
Nyitókép: Rosta Tibor

Ezért követel újraszámlálást a Mi Hazánk - fogy az idő

A szavazatok újraszámolását követeli a Mi Hazánk Mozgalom, mert nem fogadja el, hogy a határon túlról érkező voksok miatt hét helyett csak hat képviselője lesz az új Országgyűlésben. De milyen jogorvoslati lehetőség van ilyenkor? 

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke és leendő parlamenti frakcióvezetője a választás éjszakáján még úgy számolt, pártjának hét képviselője lesz az új Országgyűlésben. Toroczkai László már akkor is arról beszélt, hogy ellenszélben érték el ezt a mindenki számára meglepetést okozó eredményt.

"Még a határainkon túlról a Facebook mellett mások is beavatkoztak, hiszen Marosvásárhelyre is el kellett mennünk, hogy megnézzük, mit találtak abban a zsákban, ahol szavazólapok voltak, rajta a Mi Hazánkra adott szavazatokkal" - hangsúlyozta.

A szavazatok 99 százalékának összesítésekor még mindig 7 mandátummal számolt, utána viszont megérkeztek a külhoni magyarok által leadott, elsöprő többségében fideszes voksok, és a radikálisok képviselőcsoportjának létszáma 6-ra csökkent.

Ezt látva Toroczkai László közleményt adott ki, amelyben újraszámolást követelt, mivel

mindössze 48 szavazat alapján vették el tőlük a mandátumot,

és adták azt a Fidesznek, pedig a Marosvásárhelyen talált zsákban a Mi Hazánkra leadott voksok is voltak, a Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítették átvételi elismervény nélkül a szavazólapokat. A Mi Hazánk nem fogadja el a jelenlegi helyzetet a vizsgálatok lezárásáig.

A választási eredmény elleni jogorvoslatról a választási eljárásról szóló törvény 241. paragrafusának 105. pontja szól, ez kimondja, hogy az újraszámoláshoz egy konkrét törvénysértés gyanúja kell, és ha az illetékes választási bizottság ezt nem tartja megalapozottnak, akkor a bírósághoz, végső soron pedig a Kúriához lehet fordulni.

Nagyon fontos azonban, hogy

a törvény szerint a Nemzeti Választási Bizottságnak a voksolást követő 19. napon mindenképpen ki kell hirdetnie a választás eredményét.

A Toroczkai Lászlóék által kezdeményezett jogorvoslatra tehát 10 nap áll rendelkezésre, de az Országgyűlés ettől függetlenül májusban így is, úgy is megalakul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×