eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Levélszavazatát leadni készülő nő érkezik a szabadkai magyar főkonzulátusra 2016. szeptember 19-én. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok ettől a naptól adhatják le levélszavazataikat a külképviseleteken.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Választás 2022: fontos tudnivalók a levélszavazásról

Levélben az voksolhat, aki magyar állampolgár, de nem rendelkezik magyarországi lakcímmel.

A március 9-i határidőig 456 ezren regisztrálták magukat levélszavazóként. Ők postán kapják meg a voksoláshoz szükséges csomagot, de átvehetik: az ungvári, a beregszászi, a kolozsvári, a csíkszeredai, a bukaresti, a szabadkai, a belgrádi, a kassai, a pozsonyi, az eszéki, a lendvai, és a lembergi külképviseleten, illetve az egyéni választókerületek székhelyein, továbbá több határmenti településen is. Erre még a választás napján, április 3-án reggel 6 és este 7 óra között is lehetőségük van.

A külképviseleteken – személyes átvétel esetén – a választópolgár akár azonnal kitöltheti és visszaadhatja a szavazólapokat, de feladhatja postán is úgy, hogy az urnazárásig megérkezzen a Nemzeti Választási Irodához. Ebben az esetben ez nem kerül pénzbe, de ha nem a Nemzeti Választási Irodának címezi, hanem például egy nagykövetségnek, akkor már neki kell állnia a postaköltséget.

Jakab Zsófia, a székelyudvarhelyi Demokrácia Központ irodavezetője az M1-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, akinek nem megy otthon az azonosító nyilatkozat kitöltése, annak segítenek, de az szavazás már mindenkinek a saját dolga. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kitöltéshez szükséges a lakcímkártya, az útlevél vagy egy magyar személyi igazolvány.

A külképviseleteken nem csak azok adhatják le a válaszborítékot, akik ott vették fel – emlékeztetett a kolozsvári magyar főkonzul. Mile Lajos azt javasolja, hogy a választók a partnerszervezeteknek, illetve bárki olyannak, akikben megbíznak, adják át a levélcsomagot, hogy behozzák a főkonzulátusra.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbben, több mint 15 ezren a beregszászi külképviseleten, tehát a háború sújtotta Ukrajna egyelőre békés nyugati részében igényeltek szavazási levélcsomagot, de Kárpátalja központjából, Ungvárról is sokan: 11 500-an jelentkeztek.

(Képünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×