eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy szakápoló a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgősségi osztályán 2016. április 6-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A kormány és az ellenzék is megszólalt az Ápolók napján

A kormány szerint háromszorosára nőtt az ápolók bére, az ellenzék további emelést ígér.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében köszönetet mondott minden magyar ápolónak, akik a második éve tartó koronavírus-járványban rendkívüli munkát végeznek a betegek ellátásában és az oltási programban is.

Az írták: a Gyurcsány-Bajnai-kormány létbizonytalanságban tartotta az ápolókat, a kórházak bezárásával ezrek kerültek utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és még el is vettek tőlük egy havi bért. A baloldal súlyos problémát és ápolóhiányt okozott azzal is, hogy bezárt több egészségügyi szakképző iskolát.

A közlemény szerint 2010 óta a kormány több ütemben emelte az ápolók bérét, amelynek köszönhetően átlagosan több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Februárban több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozó kapta kézhez emelt bérét; az ápolók alapilletménye ugyanis januártól újabb 21 százalékkal emelkedett. A 25 év alatti szakdolgozók fizetését a béremelés mellett a jövedelemadó-mentesség is jelentősen megemelte.

Azt írták: 2010-ben egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű ápoló átlagkeresete nem érte el a 160 ezer forintot, ma ez bruttó 517 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-végzettségű ápoló átlagkeresete 2010-ben alig volt több mint 170 ezer forint, ma már bruttó 575 ezer forint. Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű diplomás ápoló átlagkeresete 2010-ben kevesebb volt, mint 200 ezer forint, ma bruttó 649 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű diplomás ápoló átlagkeresete 2010-ben alig volt több mint 220 ezer forint, ma bruttó 690 ezer forint - sorolta a minisztérium.

Emellett az ápolói pályára készülő fiatalokat már tanulmányaik alatt ösztöndíjakkal támogatják, a középiskolás fiatalok havi 40 ezer forintos, a felsőoktatásban ápolói mesterképzésben tanulók félévente akár 640 ezer forinttal ösztöndíjat kapnak.

LMP: vonzóvá kell tenni az ápolói munkát a fiataloknak

Vonzóvá kell tenni a fiatalok számára az ápolói munkát - mondta az LMP frakcióvezető-helyettese szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Hohn Krisztina - aki az ellenzék közös képviselőjelöltje Pest megye 6. számú választókerületében - hangsúlyozta: az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította február 19-ét az ápolók napjává, de a kormány azóta sem becsüli meg az ágazatban dolgozókat. Ezért több mint 20 ezer ápoló hiányzik a rendszerből, és a különböző egészségügyi intézmények sokszor képzettség nélküli munkaerőt kénytelenek igénybe venni.

Kiemelte: az LMP kormányra kerülése esetén megnyugtató bérrendezést hajtana végre az ápolók körében.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogy akik nem gyermeküket, hanem jellemzően idős hozzátartozójukat ápolják otthon, mindössze 68 ezer forintot kapnak havonta, "ami semmire nem elég". Az ellenzéki összefogás ezért kormányra kerülése esetén biztosítaná a minimálbért minden otthoni ápolást végzőnek is - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×