eur:
389.85
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án. Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Závecz-felmérés: vezet a Fidesz, illetve a kormánypárti lista

A február elején készült közvélemény-kutatás szerint a teljes népességben és a biztos pártválasztók között is átvette a vezetést a kormánypárti lista: a részvételüket biztosra ígérők között a Fidesz-KDNP 49 százalékos, Egységben Magyarországért 46 százalékos támogatottságon áll két hónappal a választások előtt. A trend az ellenzék kismértékű gyengülését és a kormánypártok erősödését mutatja.

A pártlisták közötti szoros verseny maradt, de amíg a tavalyi évben kis mértékben, 1-2 százalékponttal az ellenzék vezetett, most a kormánypárti listának van előnye. Február elején a teljes választókorú népesség 38 százaléka a Fidesz-KDNP listáját támogatja, míg az Egységben Magyarországért listáját 36 százalék. A Mi Hazánk mögé a választásra jogosultak 3 százaléka sorakozik fel, a Kétfarkú Kutya Pártot 2 százalék támogatja. A választási részvételt ígérő további pártoknak összesen 1 százalékos a tábora. Jelenleg a pártlistát nem választók aránya 20 százalék – áll a ZRI Závecz Research Intézet február első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának ismertetőjében.

A részvételüket biztosra ígérő és a listák közül választók körében a Fidesz-KDNP 49 százalékos, az Egységben Magyarországért 46 százalékos táborral rendelkezik. Ebben az aktív körben a Mi Hazánknak 3 százaléka, a Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van.

A pártok rangsorát a Fidesz vezeti 38 százalékkal, a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció 12 százalékos támogatottsággal. A Jobbik jelenleg a választókorúak 8 százalékát vonzza, az MSZP-nek 5, a Momentumnak 4 százaléka van. A Mi Hazánk a teljes népességen 3 százalékos, a Párbeszéd, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2 százalékos.

Mind a Fidesz-KDNP, mind az Egységben Magyarországért táborán belül lényegében azonos, 57-58 százalékos az aktív szavazók aránya, ennyien biztosak abban, hogy ott lesznek az urnáknál és leadják voksukat. A 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió fő teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, további 1,2 millióan valószínűsítik részvételüket, nagyjából 100 ezren passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió támogatójából 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, míg 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek, további 100 ezren viszont nem feltételezik, hogy voksolnak.

Jelenleg a választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer fő) tekinthető aktív bizonytalannak: tervezik a részvételt, de még nem tudják, hogy kire adják a voksukat. E csoport egytizede azt szeretné, ha Fidesz folytatná a kormányzást, kéttizede viszont változást látna szívesebben.

Mindkét tábor bízik abban, hogy nyerni fog, de a Fidesz-KDNP hívei optimistábbak: a kormánypártiak 98, az ellenzéki támogatók 92 százaléka feltételezi, hogy győztesek lesznek. Az aktív bizonytalanok körében is valamivel többen feltételezik a kormánypárt győzelmét, mint az ellenzékét (42, illetve 35%).

A mandátumok eloszlását az is befolyásolhatja, hogy a Mi Hazánk vagy a Kétfarkú Kutya Párt bejut-e a parlamentbe. Mindkét pártnak több híve van, mint tavaly, amikor támogatottságuk éves átlaga bő 1-1 százalék volt. Jelenleg viszont a Mi Hazánknak 3, a Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van, érzékelhető az erősödésük.

A Fidesz-KDNP és az Egységes Magyarországért szavazótáborának összetételét legnagyobb mértékben a lakóhelyük típusa különbözteti meg. Budapesten jelentős az ellenzéki fölény (52%-32%), a megyeszékhelyek kategóriájában teljesen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok (34%-34%). A kis- és közepes városokban az Egységben Magyarországért listájának van némi előnye (40%-35%), a falvakban viszont a Fidesz-KDNP sokkal erősebb: 49 százalékon áll, míg ellenfele 23 százalékos.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×