INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

pálffy ilona

nvi

választás

bocskai út

Urnabontás a budapesti Bocskai István Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.

Fél 10-kor még mindig van, ahol szavaznak

Infostart / MTI

Még 10 órakor sem ért véget a szavazás.

Még mintegy 2500-an állnak sorban a 2-es számú budapesti választókörben, a XI. kerületben a Bocskai úton – mondta az NVI elnöke sajtótájékoztatóján fél 9 körül.

Pálffy Ilona kiemelte: abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazóhelyiségbe, megkezdik az előzetes eredmények közlését a www.valasztas.hu oldalon.

Szintén nem tudott este 7-kor bezárni egy szavazókör a VI. kerületben, az Eötvös utcában, ahol továbbra is több százan várakoznak.

Pálffy Ilona korábbi becslése szerint fél 10-re zárhatnak be a szavazókörök, de ez még nem történt meg.

A két érintett szavazókörön kívül valamennyi magyarországi szavazókör és külképviseleti szavazókör is bezárt.

A törvény biztosította lehetőségeken belül gyorsították a szavazást a névjegyzék megbontásával, de nincs mód arra, hogy több szavazókört jelöljenek ki az átjelentkezéssel szavazáshoz - közölte Pálffy Ilona.

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András elmondta, egyetértettek abban Pálffy Ilonával, hogy az eredmények közzétételével meg kell várni, amíg a szavazóhelyiségbe bejutnak a választópolgárok. A részeredmények közzétételekor már komoly feldolgozottsági szinten lesznek az adatok.

Pálffy Ilona egy kérdésre válaszolva elmondta: a szombat 11 óráig visszalépett jelölteket a választási irodák munkatársai húzták le a szavazólapokról. Újpesten előfordult, hogy rossz jelöltet húztak le, ez 19 szavazót érintett. Ez ellen a jelölőszervezet tud jogorvoslattal élni - mondta.

Patyi András ezt kiegészítve szólt arról, az elsőfokú döntést az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság hozza meg, amely ellen az NVB-hez lehet jogorvoslatot benyújtani, az ügyről bírósági felülvizsgálat után a Kúria dönthet majd.

Patyi András elmondta azt is, a választás eredményének megállapítása hosszabb idő lesz, meg kel várni a külképviseleteken leadott szavazatokat és az átjelentkezők voksait is a lakóhelyük szerinti választókerületbe kell eljuttatni.

A választókerületi választás eredményét az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság állapítja meg, az országos listás választásét pedig a Nemzeti Választási Bizottság.

Amikor valamennyi szavazókör bezárt, az NVI "élesíti" a szavazatösszesítő rendszert és az a nyilvánosság számára is megismerhető lesz. Ez azt jelenti, hogy nem "nulláról" indul az eredményközlés, hanem egyből az eredmények viszonylag magas fokú feldolgozottsággal jelennek meg a honlapon.

Tudnivalók a szavazatszámlálásról itt.

A részletes részvételi adatok itt.

A választókerületenkénti részvételi adatok itt.

A településenkénti részvételi adatok itt.

Nyitókép: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018