eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
BOURNEMOUTH, ENGLAND - AUGUST 18: An anti-immigration protester holds up a sign reading, British Lives Matter during far-right and counter protests in Bournemouth, on August 18, 2024 in Bournemouth, England. Far right and Stand Up To Racism groups protest in Bournemouth town centre. Following a series of violent clashes over previous weeks, resulting in arrests and prison sentences handed to some of those involved, protests by anti-migrant groups appear to be lessening in frequency. (Photo by Finnbarr Webster/Getty Images)
Nyitókép: Finnbarr Webster/Getty Images

Forrongás brit földön: ki segít az angol születésű embereken?

A brit hatóságok ugyan szigorú büntetésekkel letörték a főként fehér, szegény észak-angliai lakosok migránsellenes tüntetéseit, de a felszín alatt ott bugyog a harag. Sokakat a közszolgáltatások siralmas állapota dühít, ami miatt bűnbakot keresnek.

A BBC pedofilbotránya ismét felszínre hozta a kérdést: keményebben lépnek-e fel a brit hatóságok az „underclass”, a gyakran lumpenproletárok rétege, mint a középosztálybeliek ellen?

Az elégedetlenkedők most újabb muníciót kaptak: a kiskorúakról készült pedofil képeket a telefonján tartó Huw Edwards volt műsorvezető hat hónap felfüggesztett börtönt kapott. Előtte viszont két észak-angliai fiatal három év és két hónap letöltendőt, mert menekülteket elszállásoló hotelek elleni támadásra szólítottak fel a közösségi médiában.

A Sky News a napokban az északi Hull városában forgatott, ahol a helyiek a migránsokat okolják a közszolgáltatások siralmas állapota, például a rágcsálók elterjedése miatt. Két férfi úgy nyilatkozott a csatornának, hogy a tanácsi lakásokban, ahol élnek, patkányok cikáznak. Hull 2009-ben még arra volt büszke, hogy futballcsapata feljutott a Premier League-be, az idén nyáron viszont más északi városokhoz hasonlóan itt is kitört az elégedetlenség és a rendbontás.

A Sky News-nak nyilatkozó két férfi elismerte: ők is ott voltak, de nem voltak „közvetlen résztvevők”. Azt mondják, hogy miközben Keir Starmer miniszterelnök „szélsőjobbos vandalizmusnak” nevezte a történteket, nem látja át, mi történik.

„Az emberek a lépcsőházban sírnak. Fáznak, éhesek. Ki segít az angol születésű embereken?” – tette fel a kérdést egyikük, James, ragaszkodva ahhoz, hogy ő nem rasszista. Mindazonáltal úgy látja, a menekültek gondjait „megoldják, de senki sem oldja meg az utcán élő emberek gondjait”.

Szomszédja, Oscar és ő sem dolgozik; állításuk szerint rossz egészségük miatt. Azzal töltik a napjaikat, hogy YouTube-videókat néznek a brit bevándorlási helyzetről, ami miatt „nagyon dühösek”.

„Nincs bajom azzal, ha más országok állampolgárai itt élnek az én országomban, de amikor elveszik a szükségleteinket, a kórházakat, a fogorvosokat, a szállodákat, az otthonokat...” – mondta, és kétségbeesetten gesztikulálni kezdett.

A vállalkozóból hajléktalanná váló James a migráció miatti haragja ellenére azt mondja, hogy „felháborító rasszizmust” látott és hogy együttérez a „valódi menedékkérőkkel”, mert „a poklon mentek át”, de ismét említi a haragot, amiért az utcán élő emberekkel nem foglalkoznak.

A csatorna riporterét elkalauzolták egy Donna nevű hajléktalan nőhöz, aki egy bolt előtt ült „Munkát keresek” táblával a kezében. Korábban magánvállalkozása volt, de lánya halála után tönkrement, két éve hajléktalan. „Amikor ki akarsz mászni a gödörből, valaki mindig visszalök. Anglia egy nagy tábla, rajta az ingyenes szöveggel azoknak, akik idejönnek és szállodában élhetnek; ez sokak szemében így néz ki” – mondta.

A lecsúszottakat – akiket a tinik is zaklatnak – civilszervezetek próbálják segíteni. „Lehet, hogy a menedékkérők háborúkból jönnek, de a mieink minden nap háborúban élnek” – mondja Danny, egy önkéntes, aki szerint a rendbontásban volt, aki nem rasszizmusból, hanem amiatt vett részt, mert hajléktalan, de nem kap segítséget.

„A kormány a hibás, kérem, gondoskodjanak a saját polgáraikról is, mert ha nem, akkor ennek nem lesz vége” – tette hozzá a migránsellenességre utalva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×