eur:
391.07
usd:
359.34
bux:
72469.85
2024. július 19. péntek Emília
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Robert Fico: nem szabad félni a párbeszédtől Kínával és Oroszországgal

A szlovák miniszterelnök ismét kiállt Orbán Viktor mellett, és őrültnek nevezte a Magyarország megbüntetésére irányuló elképzeléséket.

Robert Fico azt hangsúlyozta, hogy országának nem szabad félnie megnyitni a párbeszédet nemcsak Kínával, hanem Oroszországgal is. A pozsoniy kormány feje ezúttal a szlovák szuverenitási nyilatkozat 32. évfordulója alkalmából töltött fel egy videóüzenetet a közösségi médiában, melyben úgy fogalmazott, hogy a bátorság, a szuverenitás, a saját nézetek és a szlovák nemzetállami érdekek megvédése kifizetődik, és Szlovákia állampolgárainak érdekeit szolgálja, akik 1992-ben saját államot akartak.

Azt is felidézte, 1992-ben aggódott, hogy 1993. január 1-je után az önálló Szlovákia képes lesz-e talpon maradni. „Ma is joggal aggódunk a szuverenitásunkért, hogy ebben az elvadult világban, amelyben nem fogadják el az eltérő véleményeket, mennyire leszünk képesek megvalósítani a szuverén szlovák külpolitikát és érvényesíteni nemzetállami érdekeinket” – folytatta Robert Fico.

A kormányfő hozzátette, Szlovákiának nem szabad félnie attól, hogy párbeszédet kezdjen nemcsak Kínával, hanem Oroszországgal is.

Elmondta, június második felében Kínába kellett volna látogatnia, de az ellene május 15-én elkövetett merénylet miatt az az út elmaradt. „Nagyon megörültem a Kínai fél segítőkészségének, mivel szinte azonnal megjelölt egy másik időpontot a látogatásra” – jegyezte meg a kormányfő.

Robert Fico arra utasította kormánya külügyminisztériumát, hogy a szlovák képviselők az uniós szervekben semmiképpen ne értsenek egyet azokkal az elképzelésekkel, amelyek Magyarországot, mint az EU Tanácsának elnökségét betöltő országot büntetik azért, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök békemisszió keretében járt Moszkvában, Kijevben, Washingtonban és Pekingben.

A szlovák kormányfő „őrültnek” nevezte a Magyarország megbüntetésére irányuló elképzeléseket.

A napokban felmerült, hogy miután Robert Fico pártja, a Smer nem tudott megegyezni az EP szocialista frakciójával arról, hogy újra felvegyék őket a pártcsaládba, így akár a magyar miniszterelnök által életre hívott Patrióták Európáért frakcióba is kérhetik felvételüket. Ezt azonban hétfőn a Smer EP-képviselője, Katarína Roth Neveďalová visszautasította. Szerinte ugyanis a Patrióták Európáért frakció túlságosan szélsőjobbos nézeteket vall.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

Mezőgazdaság
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×