eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Happy young girl enjoys view of old town (medieval Ragusa) and Dalmatian Coast of Adriatic Sea in Dubrovnik. Blue sea with white yachts, beautiful landscape, aerial view, Dubrovnik, Croatia
Nyitókép: Getty Images

Nem Magyarországra jönnek a szlovákok nyaralni

A szlovákiai lakosság 71 százaléka szeretne elutazni valahová idén nyáron, ami két százalékpontos növekedés a tavalyi évhez képest. A nyaralók fele külföldre készül, a legkedveltebb úti cél pedig változatlanul Horvátország. A megkérdezettek egyharmada viszont belföldön nyaralna. A belföldi turizmust illetően az idei nyári szezonban elérhető akár a járvány előtti szint is.

Idén nyáron is a földközi-tengeri üdülőhelyek a legfelkapottabbak a szlovákiai nyaralók körében, az összes külföldön nyaraló 15 százaléka Horvátországba készül – derült ki a Go4insight ügynökség májusban készült reprezentatív felméréséből. Szintén népszerű Törökország és Görögország, ahová az ezer megkérdezett hét százaléka készül a nyáron, míg Olaszországban a válaszadók hat százaléka vakációzik majd. A szomszédos Csehországba szintén hét százaléknyian készülnek szabadságra,

a lakosság 33 százaléka viszont belföldön üdül.

A felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezettek 23 százaléka már lefoglalta utazását, sőt több mint ötven százalékuk már ki is fizette. Tizenhat százalék válaszolta azt, hogy van konkrét úti célja, de még nem foglalta le a nyaralást. A középkorúak és az idősebbek azok, akik általában gondosan megtervezik a nyaralást, már kiválasztották a helyszínt, nagy részük már ki is fizette. Viszont a hatvan év feletti korosztályokból mennek a legkevesebben nyaralni.

A belföldi szlovákiai nyaralók nagy része még nem döntötte el, pontosan hova megy. A kutatás eredményei alapján sokan még kivárnak a kedvezőbb ajánlatok reményében. A nyaralásra készülők fele válaszolta, hogy még nincs konkrét úti célja.

A szlovákiai idegenforgalom támogatásával foglalkozó Slovakia Travel közölte: egyre többen nyaralnak belföldön. Zuzana Eliásová, a szervezet szóvivője szerint az idei nyári szezonban elérhető a Covid-járvány előtti szint.

„Várakozásaink szerint tovább nő a belföldön nyaralók száma és meghaladja a járvány előtti szintet.

A Statisztikai Hivatal adatai alapján már 2023 júniusa és szeptembere között 611 ezerrel volt magasabb a vendégéjszakák száma, mint az előző szezonban, ami csaknem húszszázalékos növekedés” – tájékoztatott a szóvivő.

A legalább egy éjszakára megszálló nyári vendégek többsége Pozsonyt, a Magas-Tátrát, Kassát, Csorbatót, a Deménvölgyet és Liptószentmiklóst kereste fel. Emellett a belföldi turisták körében kiemelten kedvelt Párkány, a külföldiek között pedig Besenyőfalu.

„A fővároson kívül kedveltek a fürdővárosok, de a sportolás és a túrázás is. Az országban 15 ezer kilométernyi turistaút van, és mintegy kétezer termál-, illetve ásványvízforrás, több mint hétezer barlang, 180 vár és várrom, kilenc nemzeti park. Egyesek állítják, hogy két hét a hegyekben további három hónapra feltölti az embert” – tette hozzá az idegenforgalmi szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×