eur:
396.1
usd:
369.43
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pixabay

Rekordokat döntött a cseh hokivébé

Nem múlt el a biztonsági erők beavatkozása nélkül a világbajnoki aranyérem megünneplése Csehországban. Az ország jégkorongválogatottja 14 év után hazai környezetben vívta ki az elsőséget, amely után igazi örömünnep volt Prágában és minden cseh nagyvárosban. A rendőrök elsősorban az alkohol hatása alatt elkövetett szabálysértésekkel és a hamis jegyekkel foglalkoztak a döntő alatt.

Csehország jégkorongválogatottja 2:0-ra legyőzte Svájcot a vasárnap esti világbajnoki döntőben, így a csehek hazai környezetben ünnepelhették meg az aranyérmet. A cseh válogatott összecsapásait a nagyvárosok terein felállított kivetítőkön is követni lehetett, s a hírügynökség jelentése szerint mindenütt ezrek szurkoltak a hazaiaknak. A döntőre csordultig megtelt a prágai Óváros tér, ahol mintegy 15 ezren gyűltek össze. Az elsőség elhódítása után örömünnepben tört ki a főváros és az egész ország.

Az ünneplés általában békésen zajlott, a rendőröknek azonban így is akadt munkájuk. A döntő napján 17 bejelentés érkezett hozzájuk hamis meccsbelépők miatt, és 44 darab ilyen jegyet le is foglaltak, amelyet mintegy félmillió cseh koronáért, vagyis közel 8 millió forintért étékesítettek a csaló jegyüzérek. Eva Kropáčová, a prágai rendőrség szóvivője hétfőn úgy tájékoztatott, hogy a rendőrök emellett kizárólag az ittas rajongókkal kapcsolatos kisebb szabálysértésekkel foglalkoztak. „Tíz esetben regisztráltunk kisebb rendbontást, amelyeket a helyszínen megoldottunk” – tette hozzá a szóvivő. A több mint hétig tartó világbajnokságot 8600 rendőr felügyelte. A rendőrség szerint a világbajnokság 17 napja alatt az összes lefoglalt hamis jegy száma elérte a 730 darabot, melyekért 2,6 millió koronát, azaz 40 millió forintot csaltak ki a gyanútlan szurkolóktól.

A prágai mentősök átlagos munkanapként jellemezték a döntő napját. Az Óváros téren 23 embert kellett ellátniuk, közülük öten szorultak kórházi kezelésre. A döntő helyszínéül szolgáló O2 Aréna melletti fanzónában pedig 43 embert láttak el a mentőszolgálat emberei vasárnap este.

A két helyszínen, vagyis a prágai és az ostravai jégcsarnokban rekordszámú, 798 ezer néző látta a vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság mérkőzéseit – közölte hétfőn a világbajnokság szervezőbizottsága. Az új rekord 56 ezerrel szárnyalta túl az eddigi, 2015-ös csúcsot, amikor szintén a két cseh város volt a helyszín. A 64 találkozót átlagosan 12 500 néző látta, ami szintén új rekord. A házigazda cseh válogatott mind a tíz mérkőzése Prágában telt ház, több mint 17 ezer néző előtt zajlott le. Rekordokat döntött a meccsek televíziós nézettsége is. A közszolgálati televízió sportcsatornáján a cseh válogatott utolsó mérkőzéseit a 10,5 milliós Csehországban több mint kétmillióan nézték, ami az adott időben a tévénézők 80 százalékát jelentette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×