eur:
396.21
usd:
369.36
bux:
70448.64
2024. június 25. kedd Vilmos
Pavol Gaspar, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) ügyvezető igazgatója a merénylet áldozatául esett Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról tartott sajtótájékoztatón a pozsonyi kormányszékházban 2024. május 19-én. Itt közölték: a kormányfő túljutott az életveszélyen, de az állapota továbbra is súlyos, intenzív ellátást igényel. Ficót négy nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/AP/Tomas Benedikovic

Merénylet Robert Fico ellen - új információk és videók kapcsán szólalt meg a rendőrség

Stabil és javul Robert Fico állapota, de az ellentétes oldalon álló politikusok még mindig nem hajlandók a békülésre. A parlamenti pártok elnökeinek eredetileg keddre tervezett, a társadalom megnyugtatását szorgalmazó találkozója elmarad.

A múlt szerdai merényletet követően stabil Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota. A besztercebányai Roosevelt kórház hétfőn közölte, hogy a kormányfő állapota klinikailag folyamatosan javul és Fico kommunikál is. A szlovák miniszterelnök túl van az életveszélyen és stabil az állapota. A szervezetében a gyulladás folyamatosan csökken, de a kormányfő továbbra is a felügyeletük alatt marad.

Robert Fico merénylője beismerte tettét, a 71 éves lévai férfit szombaton vizsgálati fogságba helyezte a bíróság.

A rendőrség közben közölte, nem igaz, hogy a merényletben az elkövetőn kívül két másik személy is közvetlenül részt vett. Ezzel kapcsolatban megtévesztő videófelvételek jelentek meg a közösségi médiában. Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter megerősítette: az információ ellenőrzése után kijelenthető, álhírről van szó.

A rendőrség továbbra is vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a támadásban Juraj Cintulán kívül mások is szerepet vállaltak, ám azok nem az interneten terjedő felvételeken látható emberek voltak.

Robert Kalinák védelmi miniszter, kormányfőhelyettes, aki személyesen több alkalommal járt már Robert Fico betegágyánál, hétfőn tájékoztatta Zuzana Caputová köztársasági elnököt a miniszterelnök állapotáról és a biztonsági helyzetről. Szlovákiában továbbra is fokozott ellenőrzés és rendőri járőrözés van ugyanis érvényben, például az iskolák környékén, de a bevásárlóközpontoknál, fontos középületeknél, kórházaknál, hivataloknál, újságok és televíziók székhelyénél is, emellett egyes politikusok és más személyek védelmét is fokozták. Egyenruhás rendőrök mellett civil ruhások is a terepen vannak.

A közhangulat tehát feszült, ráadásul Zuzana Caputová és Peter Pellegrini kísérlete a parlamenti pártok közös asztal mellé ültetésére is kudarcba fulladt, így kedden biztosan nem egyeztetnek a társadalmi feszültségekről. A hamarosan távozó és a júniusban hivatalba lépő új államfő a Robert Fico elleni merényletet követő napon közös gesztust gyakorolva hívta össze az egyeztetést, szerették volna elérni, hogy közös nyilatkozat szülessen az elharapódzó gyűlölet és erőszak elutasításáról.

Néhány politikus ellenkezése után most úgy látják, hogy még nem érett meg az idő a hasonló gesztusokra, de később ismét próbálkozhatnak.

Az ellenzék szerint a találkozó lemondása azt bizonyítja, hogy egyes kormányoldali politikusok még mindig képtelenek átlépni saját árnyékukat. „Ahelyett, hogy kiutat találnánk a gyűlölködésből és konszenzusra jutnánk a társadalmi megbékélés kérdésében, ismét megosztottság és a párbeszédtől való elzárkózás tapasztalható” – reagált Branislav Gröhling, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás elnöke.

(A nyitóképen: Pavol Gaspar, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) ügyvezető igazgatója a merénylet áldozatául esett Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról tartott sajtótájékoztatón a pozsonyi kormányszékházban 2024. május 19-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik a legértékesebb Eb-sztárok között, a magyar válogatott viszont csak a 19.
listák

Szoboszlai Dominik a legértékesebb Eb-sztárok között, a magyar válogatott viszont csak a 19.

A teljes angol keret értéke a fele annak az összegnek, amiért a magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret – mondta az InfoRádióban Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×