eur:
395.07
usd:
368.8
bux:
69837.88
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
mesterséges intelligencia
Nyitókép: Pixabay

Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint szigorúbb jogi eszközökkel kellene fellépni az uszító kommenteket írókkal, illetve az ilyen hozzászólásokat nem moderáló internetes oldalakkal szemben. Baracsi Katalin az InfoRádióban elmondta: erre lehetőséget adnak az uniós szabályok, mint ahogy arra is, hogy a tagállamok felerősítsék az ellenőrző rendszerek jogosultságait.

A szlovák miniszterelnököt ért múlt szerdai merényletre, illetve a reakciókra reagálva azt mondta Kocsis Máté az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy fel kell lépni a közösségi médiában megjelenő uszító, gyűlöletkeltő, mások megsemmisítésére irányuló kommentelőkkel és azokkal az online felületekkel szemben is, amelyek ezeket nem moderálják. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője közölte: jó néhány, nagy olvasottságú magyar portál nem törli a különböző platformjairól a sok esetben „emberi méltóságot sértő, életellenes” kommenteket, miközben szerinte bizonyos szerkesztőségek vezetői „bele se gondolnak, hogy ezek hova vezethetnek”. Kocsis Máté úgy véli, a jogalkotás tekintetében fel kell mérni, hogyan lehetne kordában tartani az indulatokat és azt is meg kell vizsgálni, milyen következményei lehetnek vagy adott esetben milyen szankciókat lehetne kiszabni, ha a portálok nem figyelnek jobban a moderálásra.

Az InfoRádió által megkérdezett internetjogász szerint ez egy óriási vitát kiváltó kérdés, melynek nyomán egyre többen tiltják le a kommentelés lehetőségét. Baracsi Katalin elmondta: a jelenlegi jogszabályi környezet alapján

az adott portál felelős azért, hogy milyen tartalmak jelennek meg a felületén,

és ha egy kommentelő gyűlöletkeltő vagy bármilyen más bűncselekményt valósít meg, akkor adott esetben lehet helye az oldal felelősségre vonásának is.

Mint fogalmazott, a másik oldalon viszont van „egy jogi nehézség”, mert ha valaki álnév mögé bújva kommentel, akkor nem biztos, hogy könnyen be lehet őt azonosítani az IP-címe alapján. Ugyanakkor kiemelte, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet szorosabb együttműködésre kötelezi az egyes közösségi médiaplatformokat, melynek célja, hogy minél rendszerezettebb és részletesebb tartalomellenőrzés valósuljon meg. A rendelet előterjesztői azt szeretnék elérni, hogy

egy humán ellenőrzőrendszer vagy a mesterséges intelligencia segítségével még a megjelenés előtt ki lehessen szűrni az ártalmas, kifogásolt tartalmakat – megvédve ezzel a felhasználókat.

Az uniós rendelet azt is lehetővé teszi, hogy a tagállamok felerősítsék az ellenőrző rendszerek jogosultságait, amelyek az új technológiák segítségével már időben és megfelelő módon tudják majd kiszűrni az ilyen tartalmakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma kamatdöntő ülést tartottak a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra mérsékelte irányadó kamatát a jegybank. A tengerentúlon is fontos, a piacok számára is meghatározó adatot közölnek: az amerikai kiskereskedelmi eladások alakulását. Az amerikai kereslet változása inflációs szempontból fontos, így egy vártnál jóval erősebb vagy gyengébb adat kibillentheti a piacokat, heves mozgásokat okozva a tőzsdéken. Az ázsiai piacokon ma reggel felemás volt a hangulat, míg óvatos emelkedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×