eur:
396.28
usd:
370.38
bux:
70778.11
2024. június 26. szerda János, Pál
A 2024. február 27-i képen Robert Fico szlovák kormányfő érkezik a Visegrádi négyek (V4) prágai tanácskozására. Ficó 2024. május 15-én lőfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico már kommunikál, állapota stabilizálódott

A szlovák kormányfő egyelőre a hivatalos közlés szerint kórházban marad.

Tovább javult Robert Fico szlovák kormányfő állapota, aki ellen a múlt héten merényletet kíséreltek meg - közölte hétfőn a miniszterelnököt kezelő besztercebányai Roosevelt kórház.

"A mai konzultációk szerint a beteg állapota stabilizálódott" - áll a közleményben, amely szerint Robert Fico kommunikál, és gyulladásai lassan enyhülnek.

A kormányfő egyelőre a kórházban marad - tették hozzá.

A kórház előző nap azt közölte, hogy a miniszterelnök már nincs életveszélyben.

Az 59 éves kormányfőre szerdán Nyitrabányán egy férfi nyitott tüzet, sebesülései nagyon súlyosak voltak. A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, és négyszer eltalálta. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át Besztercebánya kórházában.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. A kormány azt közölte róla, hogy politikai indokból követte el a tettét.

Robert Fico 2023. október 25. óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×