eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
DUESSELDORF, GERMANY - SEPTEMBER 13: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex attend the Wheelchair Basketball Finals between USA and France at Centre Court, Merkus Spiel-Arena during day four of the Invictus Games DĂźsseldorf 2023 on September 13, 2023 in Duesseldorf, Germany. (Photo by Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation)
Nyitókép: Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.

A brit média egy része bombahírnek nevezte, hogy Harry, Sussex hercege a héten megváltoztatta a hivatalos lakcímét, és az így már nem az Egyesült Királyság, hanem az Egyesült Államok. A konzervatív Express című lap szerint ez azt jelenti, hogy "elvágta" a szigetországhoz fűződő hivatalos kapcsolatait.

A tényt egy másik konzervatív lap, a Daily Mail derítette ki, amely a brit cégjegyzékben a következőket találta: Henry Charles Albert, Sussexi Herceg, Új ország/állandó lakhely: Egyesült Államok. Harry az általa alapított ökoturista vállalkozás, a Travalyst miatt szerepel a jegyzékben.

Ez a lépés nemcsak szülőhazájában, hanem a tengerentúl is komplikálja Harry helyzetét, mert a konzervatív Heritage Foundation nevű alapítvány bírósági végzést kért, hogy hozzák nyilvánosságra a herceg vízumtörténetét. A sajtó szerint ebben az motiválja, hogy Harry a Tartalék című, 2023-as önéletrajzában nyíltan beszámolt korábbi drogfogyasztásáról. Ha azonban fogyasztó volt, akkor felmerül a gyanú, hogy hamis válaszokat adott a vízumkérelmein, vagy különleges elbánásban részesült. Hírek szerint egy amerikai bíró úgy döntött, hogy Harry aktáját zárt ajtók mögött nézik át.

Harry azt is elismerte, hogy azt követően, hogy 2020-ban feleségével, Meghannel átköltöztek Kaliforniába, felmerült benne, hogy amerikai állampolgárságért folyamodik – aminek feltétele a királyi címek feladása.

A mostani lépésével egyesek azon kezdtek el spekulálni, hogy efelé halad. A Mail azt is kiderítette, hogy Harry tavaly június 29-től tekinti magát amerikai lakosnak. Éppen ezen a napon kérte meg apja, Károly király, hogy ürítse ki addigi, angliai rezidenciáját, a windsori királyi birtokon található Frogmore Cottage-t. Az egyező dátum arra utal, hogy Harryt "mélységesen megsértette" apja kérése és annak megerősítése lehet, hogy ő és Meghan a közeljövőben már nem akar Angliában élni.

Ezen a véleményen van Tom Bower angol királyi életrajzíró. Arthur Edwards, a 83 éves királyi fényképész szerint pedig Harry feladhatja királyi címeit. "Ez szomorú, mert Harry nagyon fontos tagja volt a királyi családnak és nagyon szerették" – mondta.

"Károly király helyesen tette, hogy kilakoltatta Harry-t, akit ez idegesített, és ez nem meglepő. Sajnos a király nem ment tovább és nem fosztotta meg őket a címeiktől. Az talán leállította volna a promóciós kampányukat, hogy a királyi címek felhasználásával keressenek pénzt. Remélhetőleg, amikor meggyógyul, még inkább eltávolítja Sussexéket a királyi családtól" – fogalmazta meg véleményét Tom Bower életrajzíró.

Harry nemrég meglepetést keltett, amikor videohívásban megjelent a Travalyst éves közgyűlésén. Előzőleg a nonprofit szervezet "izgalmas jövőbeli terveiről" beszélt, de úgy, hogy nem említette a herceget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×