eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Donald Trump volt amerikai elnök a tárgyalóteremben a manhattani büntetőbíróságon kezdődött pere első tárgyalási napján, 2024. április 15-én. Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején okirat-hamisítást követett el és megszegte a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, amikor akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson 10 évvel korábbi állítólgos viszonyukról. Donald Trump az Egyesült Államokban az első volt elnök, aki ellen bűnvádi eljárás indult bíróságon.
Nyitókép: MTI/EPA/The Washington Post pool/Jabin Botsford

Folytatódott a Donald Trump elleni büntetőper, de még az esküdtek kiválasztása is hetekig eltart

A menetrend szerint kedden folytatódott Donald Trump úgynevezett „hallgatási pénz” pere. A volt amerikai elnök korábban ártatlannak vallotta magát és élesen kritizálta a bíróságot, majd elaludt.

Kedden kevesebb felhajtás mellett, de ismét megjelent a bíróságon Donald Trump. Az amerikai elnökségre pályázó republikánus politikus ügyvédi csapata előzőleg sikertelenül próbálta elmozdítani az elnöklő bírót és elhalasztani a pert, amelyet Trump politikai boszorkányüldözésnek és színjátéknak nevezett.

Az biztos, hogy az eljárás egy jófajta bírósági filmdráma alapja lehetne a maga megannyi jogi machinációjával. Például a Trump-team szerint összeférhetetlenség miatt el kell mozdítani a bírót, mert a lánya vezető demokratákat segített – jó pénzért – kampánytanácsokkal. Trumpot viszont az ügyészek akarták 3000 dollárra bírságoltatni, mert megszegte azt a rendelkezést, hogy nem beszélhet nyilvánosan az ügyről.

A bíró – akit Trump többször is kritizált – nem volt hajlandó módosítani az egyik tárgyalási napot, hogy Trump a Legfelsőbb Bíróságon fejthesse ki elnöki immunitásról szóló érveit. Mint mondta, „nagy dolog megjelenni a Legfelsőbb Bíróság előtt, de nagy dolog egy New York-i bíróság elé állni is. A védencüknek itt a helye” – mondta az ügyvédeknek.

Közben az első napon nem tudták kiválasztani az esküdteket. A 12 pozícióra esélyes 200 embernek egy 42 kérdésből álló ívet kellett kitöltenie hírfogyasztási szokásairól, hobbijáról. Az egyik kérdés így szólt: követte-e ön valaha is Donald Trumpot bármely közösségi médiumban? Az első csoport bevallotta a bírónak: nem tudják garantálni, hogy pártatlanul döntenének.

„Nem tudnám megtenni” – hallatszott az egyik kizárt esküdtjelölt megjegyzése az NBC News felvételén. A médium szerint

akár két héten át is eltarthat, míg kiválasztják a 12 esküdtet és 6 potenciális helyettesítőt.

Ez az első eset, hogy bűntetőjogi pert indítottak volt amerikai elnök ellen. Trumpot azzal vádolják, hogy üzleti számláin keresztül – és a kiadási tételeket meghamisítva – utalt át 130 ezer dollárt Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy az hallgasson állítólagos intim afférjukról. (Aminek megtörténtét Trump tagadja.)

Az ABC szerint Trump ügyvédei azt a stratégiát követhetik, hogy védencük nem tett semmit szándékosan és csak akkori ügyvédeire hallgatott. Emellett várhatóan megpróbálják aláásni a vád tanúinak hitelességét, köztük is a Trump-hívőből bírálóvá vált és a börtönt is megjárt volt ügyvéd, Michael Cohen szavahihetőségét. Mint Trump ügyvédei megjegyezték: védencük csak meg akarta kímélni a családját a pletykáktól és nem azzal a céllal hagyott jóvá tranzakciókat, hogy megnyerje a 2016-os elnökválasztást (ahogyan azt a vád állítja).

A Stormy Daniels-ügy még a demokraták körében is ellentmondásos. Egyesek szerint a republikánus politikák elleni kampányra és a demokrata jelöltek támogatására kéne összpontosítani, nem erre a „banánhéjra”. Más demokraták a soraikban felbukkanó kettős mércétől tartanak. Egyes demokraták ugyanis hevesen elítélték Trump erkölcseit, de saját párttársaik kétes viselkedését már nem. És vannak olyan demokraták is, akik szerint Trump magánügyei elterelik a figyelmet pártjuk programjáról, ami veszélyezteti az esélyeket, hogy visszaszerezzék az irányítást a törvényhozás mindkét házában. A első tárgyalási napba további színt vitt, hogy a The New York Times szerint Trump elbóbiskolt. Ennek nyomán a közösségi médiában gyorsan ráragasztották az „Álmos Don” gúnynevet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×