eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Simon Harris, a kereszténydemokrata Fine Gael párt új vezetője, miután a parlament megerősítette miniszterelnöki tisztségében 2024. április 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Peter Morrison

Hivatalba lépett Írország TikTok-miniszterelnöke – autista öccse miatt lépett politikusi pályára

Leo Varadkar korábbi kormányfő sokkoló lemondása után hivatalba lépett az Ír Köztársaság új miniszterelnöke. Simon Harris nagyon fiatal és arról is híres, hogy a közösségi média nagy híve.

Ő az úgynevezett „TikTok Taioseach” – azaz TikTok-miniszterelnök. A 37 éves Simon Harris annak köszönheti a jelzőt, hogy mesteri módon használja a közösségi médiát. Lehet, hogy ezért is jutott viszonylag gyorsan a fő ír koalíciós párt, a Fine Gael csúcsára.

Most, hogy a Zöldek és a Fiana Fail partnerpárt is rábólintott, beállt a váratlanul lemondott Leo Varadkar helyére. Ugyanakkor lehet, hogy nem sokáig élvezi majd a hatalmat, mert jövőre választásokat tartanak „a zöld szigeten”. Addigra pedig kiderül, hogyan tudja menedzselni a migráció és a lakhatási válság miatt felkorbácsolt vitákat, amelyek hozzájárultak elődje távozásához. Közben ott liheg a nyakában az egyre népszerűbb, baloldali-nacionalista párt, az ír határ mindkét oldalán – tehát Észak-Írországban is – a parlamentben ülő Sinn Féin.

Harris egy taxis és egy tanársegéd fiaként látta meg a napvilágot Dublin közelében. Két testvére van, az öccse autista. Az ő jobb gondozásáért indított kampánya terelte politikai pályára. Az új kormányfő a Dublini Műszaki Egyetemen tanult, de nem diplomázott le, hanem egy szenátor parlamenti asszisztense lett. 22 évesen már önkormányzati képviselő, 24 évesen pedig parlamenti képviselő volt. 29 éves korában megkapta az egészségügyi miniszeri posztot. Ezt követően volt felsőoktatási és igazságügyminiszter is. Három gyermeke van.

Harrisről ismert még, hogy nagy szerepet játszott a 2018-as alkotmánymódosító népszavazás kampányában, amelyen az abortusztilalom visszavonásáról döntöttek az írek. Kampányolt az észak-írországi békefolyamat és a Nagy-Britanniával való szorosabb kapcsolatok, valamint a gázai tűzszünet mellett is.

Most „új társadalmi szerződést” ígért az íreknek,

elismerve, hogy csak egy éve van a következő választásokig. Bár az ír gazdaság ismét pörög, meg kell oldania a lakhatási válságot és a hosszú egészségügyi várólisták problémáját.

„Elkötelezem magam, hogy hegyeket mozgatok majd meg új otthonok építéséért” – mondta, és adókedvezményeket is beígért a középosztálynak a kisvállalkozások és a gazdák támogatása mellett.

Mary Lou McDonald, a hatalomra vágyó legnagyobb ír párt, a Sinn Féin elnöke viszont élesen bírálta. „Egészségügyi minisztersége a hatalom csúcsára való bukás ékes példája”, Írországban azonnal választásokat kell tartani – mondta.

Az ellenzéki Munkáspárt pedig „tartalom nélküli pátoszos ígéreteknek” nevezte Harris fogadkozásait. Ivana Bacik pártvezért azonban mosolyra késztette, amikor azt mondta: „az új energiáról” szóló szlogenje úgy hangzik, mintha a Csillagok háborújából szedte volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×