eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2023. május 16-án az angliai Bathban készített kép Katalin walesi hercegnőről, Vilmos walesi herceg, brit trónörökös feleségéről. Katalin 2024. január 16-án hasi műtéten esett át, a lábadozása várhatóan hosszabb ideig eltart. A Kensington-palota tájékoztatása szerint valószínűtlen, hogy a hercegnő húsvét előtt visszatérhet közfeladatainak ellátásához.
Nyitókép: MTI/AP pool/Kin Cheung

Kórházi kutakodás és amatőr photoshopolás – folytatódik a Kate-gate

A walesi hercegnő közügyektől való távolmaradása mellett különböző fényképszerkesztési ügyek és még Károly király hamis halálhíre is címlapon tartja a királyi családot.

Nincs nap, hogy ne jelenne meg valami újabb zaftos történet a brit királyi család háza tájáról. Még nem ült el a photoshop-botrány, azaz hogy Katalin hercegnő, a trónörökös Vilmos felesége szerkesztett mosolygósra egy családi fotót.

A héten jöttek az újabb sztorik: a néhai II. Erzsébet egyik családi fotóját is ügyetlenül manipulálták. Felröppent – és főleg az orosz nyelvű médiatérben pörgött – hétfőn III. Károly álhalálhíre. Ezt követően Katalin hercegnő – aki ismeretlen betegsége miatt hosszú időre a háttérbe vonult – kilépett a nyilvánosság elé Vilmos herceg oldalán, és bevásárolni indult. Tényleg?

Egy BBC-s kommentátor szerint nem, sőt, egy hasonmás lehetett Vilmos társaságában.

Ilyen állításokat eddig Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vagy Vlagyimir Putyin orosz elnök esetében engedtek meg, akiknek időről időre a halálhírét is költik.

Katalin kapcsán szerdán is jött egy felkavaró hír: a kórházban, ahol januárban kezelték, egyesek megpróbáltak hozzáférni a betegkartonjaihoz. Nem tudni, hogy a hercegnő körüli médiavihar által felkorbácsolt kíváncsiságból tették, vagy valamelyik brit bulvárlap ajánlott fel zsíros pénzt nekik. (Utóbbi bevett gyakorlat, sokszor az érintett személyhez közel állók pakolnak ki mesés javadalmazásért cserébe barátjukról vagy családtagjukról.)

Az eddig diszkréciójáról ismert és a királyi család tagjait gyakran kezelő London Clinic magánkórház vezetése elismerte, hogy egy dolgozót rajtakaptak, ahogy Katalin privát adataihoz próbált hozzáférni.

A menedzsment azonnal felhívta a Kensington Palotát, és vizsgálatot ígért.

Ez előtt nem sokkal jelentek meg felvételek, amelyeken Vilmos herceg Katalin társaságában látható egy gazdaboltban. Viszont erre Sonja McLaughlan, a BBC egyik sportkommentátora azt mondta, „egyértelmű, hogy nem Kate van a képeken”. „Felkavaró”, hogy az újságok tényként fogadják el és leközlik”– tette hozzá. Itt még nem állt meg, és azt írta, hogy hasonmás lehetett, ami csak tovább tüzelte a Katalin hogy- és hollétével kapcsolatos összeesküvés-elméleteket.

Ezekhez részben a hercegnő is hozzájárult, amikor egy olyan, gyerekeivel készült családi fotót tett közzé, amelyen szakértők és szőrszálhasogatók egyből kiszúrták, hogy több képből szerkesztették össze. A képen vonalak csúsztak el és árnyékok voltak rossz helyeken.

Kate bevallotta, hogy az "amatőr photoshopolás” az ő keze munkája volt, amiért bocsánatot kért.

A héten előkerült egy kép, ami még a néhai II. Erzsébet királynővel készült és amiről kiderült, hogy hasonló kollázs volt. A vezető fotóügynökségek – a valóságot nem torzító újságírás védelmével érvelve – nem fogadnak el manipulált képeket.

Az ügy heves vitát generált és filozófiai kérdéseket is felvet: amit szabad a kisökörnek, nem szabad már Jupiternek? Azaz: a „gazdagodj meg gyorsan” kurzusaikat áruló közösségimédia-influencereknek szabad manipulált képekkel reklámozniuk magukat, de egy hercegnő nem vághat össze egy olyan képet, amelyiken mindegyik gyereke mosolyog?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×