eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Oso pardo adulto saludando con la garra
Nyitókép: Getty Images/ MurguiaŠphotography

Így élj túl egy randit a medvével – szlovák kisokos készül

Az egyes szlovákiai falvak és városok környékén megnövekedett medvetámadások miatt válságkezelési kézikönyvet készít a szlovák kormány. A február végére elkészülő útmutató a jelenlegi ismeretek alapján javasol majd veszélyhelyzetekre vonatkozó eljárásokat. A tervek szerint a közeljövőben nem csupán a beavatkozó csapat tagjai, hanem a rendőrök is likvidálhatják a veszélyes vadállatokat.

Szlovákiában kritikusan elszaporodtak a barna medvék. A ragadozók gyakran lejárnak a hegyvidéki városokba és falvakba, ahol megtámadják a háztáji állatokat, és anyagi károkat okoznak. Az elmúlt évben több olyan esetet is jelentettek, amikor emberre támadtak. A problémával már a politikusok is foglalkoznak, sorra teszik a javaslatokat, melyek arra irányulnak, hogy lehetne megelőzni a bajt.

A környezetvédelmi minisztérium dolgozik egy válságkezelési metóduson: egy kézikönyvet készít, amely meghatározza az emberi egészséget és életet közvetlenül vagy közvetve veszélyeztető krízishelyzetek kezelési eljárásait. Ez tartalmazza a medvék felbukkanásától kezdve a bejelentés módján át a problémás egyedek eltávolításáig zajló folyamatokat. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a csütörtöki kormányülés után rámutatott, hogy a kézikönyv nem az állat kilövésekre vonatkozik, hanem a válsághelyzetekben történő beavatkozásra, amikor a medve bejut a falvak és városok belterületére, és valós veszélyt jelent az emberekre és vagyonukra.

A medvék vadászatát Szlovákiában a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény szabályozza, melynek értelmében így Szlovákiában már több mint tíz éve tilos a medvevadászat. Bizonyos esetekben a környezetvédelmi minisztérium adhat kivételt, és engedélyezheti az állat kilövését. Alojz Kaššák, a vadászkamara szóvivője szerint a medvevadászat tilalmának eredménye, hogy a medvék már nem félnek az embertől. „Míg régebben az anyamedve arra tanította a bocsait, hogy ne menjen az ember közelébe, ma már teljesen természetessé vált számukra az emberi jelenlét” – mondta Kaššák.

A tervek szerint a közeljövőben nem csupán a Barna Medve Akciócsoport tagjai, hanem a rendőrök is likvidálhatják a veszélyes vadállatokat. Eddig, ha egy városban vagy faluban veszélyes medvét észleltek, a beavatkozó csoportot hívták ki, hogy befogják és likvidálják a veszélyes vadállatot. Jelenleg öt ilyen csoport működik Szlovákiában, és néha hosszú órákba telik, mire tagjai kiérnek a helyszínre. Az új törvénymódosítás révén azonban munkájukat a rendőrök könnyíthetik meg, az egyenruhások ugyanis hamarosan engedélyt kaphatnak a veszélyes medvék kilövésére. A rendőrség azonban csak abban az esetben avatkozhat be, ha a medve agresszív és emberekre bizonyítottan veszélyes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×