eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Magyarázni kényszerült a svéd miniszterelnök, miután beindult a háborús pánikvásárlás

A svédek pánikvásárlásba kezdtek, miután a múlt hét végén, Carl-Oskar Bohlin, polgári védelmi miniszter kijelentette: „Háború lehet Svédországban.”

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök eltúlzottnak nevezte a közvélemény háborús félelmeit. A kormányfő azt mondta a svéd rádióban: „Semmi sem utal arra most, hogy a háború a küszöbön áll, de az teljesen világos, hogy jelentősen megnőtt a háború kockázata a mi régiónkban” - mondta. Hozzátette, hogy ő maga még nem tart egy teljes körű katonai konfliktustól.

Szerinte „lehetetlen egyidőben elég árnyaltan fogalmazni, több árnyalatot említeni”. Azt is kijelentette: "Nem törekszünk arra, hogy bármilyen módon megijesszük az embereket vagy szorongást keltsünk bennük".

Korábban Markus Wichel svéd parlamenti képviselő arról beszélt, valószínűsíthető, hogy Stockholm közvetlen konfliktusba keveredik Moszkvával. Wichel kérést intézett Tobias Billström svéd külügyminiszterhez, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók betartása érdekében szigorítsa az exportellenőrzést. Ezt megelőzően pedig a svéd hadsereg főparancsnoka és a polgári védelmi miniszter fogalmazott úgy, hogy fel kell készülni a háborúra, akár egyéni, állampolgári és mentális szinten is.

A figyelmeztetéseknek az lett az eredménye, hogy a svédek pánikvásárlásokba kezdtek.

Különösen a marmonkannákat, a gázpalackos sütőket és a rádió adó-vevőket kapkodták el.

A háború lehetősége azért is sokkoló a NATO-ba törekvő svédeknek, mert a skandináv ország a napóleoni háborúk óta nem vett részt fegyveres konfliktusban.

Egyelőre várat magára a török és a magyar parlamenti ratifikáció, ami miatt parkolópályán van a svéd NATO-tagság, de Washington decemberben védelmi egyezményt kötött Stockholmmal, aminek értelmében amerikai katonák jelenhetnek meg az országban. A magas rangú illetékesek, Carl-Oskar Bohlin polgári védelmi miniszter és Micael Bydén katonai főparancsnok megjegyezései után a Bris gyermekjogvédelmi csoport azt mondta, hogy egyre több gyerek hívja segélyvonalait.

„Sok gyerek már amúgy is szorong, de a hír ezt csak súlyosbította” – mondta Magnus Jagerskog, a szervezet főtitkára.

Közben az országban heves vita indult arról, mennyire valószínű egy teljes körű konfliktus, vagy csak hisztériakeltésről van szó. „Ez egy komoly helyzet, de világossá kell tenni, nem az van, hogy küszöbön állna a háború” – mondta Magdalena Andersson volt miniszterelnök, a szociáldemokraták vezére.

Oroszországban közben gúnyolódtak: „néha úgy tűnik, a svéd tisztek és újságírók már-már álmodoznak a háborúról” – mondta Alekszej Puskov, az orosz felsőház tagja. „A poltavai csata óta nem tudnak lehiggadni” – utalt a mai Ukrajna területén az oroszok által a svédekre mért 18. századi vereségre.

A svéd háborús forgatókönyvet még Mark Galeotti, az Oroszországot rendszeresen bíráló Kreml-szakértő is kétségbe vonta. „Ugyan miért tenné ezt Putyin?” – kérdezte és úgy vélte: bár Ukrajna különösen fontos neki, az orosz elnök nem mutat késztetést a balti országok visszafoglalására, amit Svédországban gyakran emlegetnek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×