eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kedden jön budapestre Robert Fico, a V4-ek jövője is téma lesz

Kedden Budapestre látogat Robert Fico szlovák kormányfő, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A látogatás a második hivatalos külföldi útja a szlovák miniszterelnöknek a szeptemberi visszatérése óta. A budapesti munkalátogatás előtt Robert Fico hétfő délután Forró Krisztiánnal, a Magyar Szövetség elnökével tárgyalt.

Robert Fico négyszeres szlovák miniszterelnök legelőször Prágába látogatott, mivel a szlovák kormányfők körében hagyomány, hogy az első hivatalos útjuk Csehországba vezet. A budapesti így a második hivatalos útja lesz a szlovák kormányfőnek. Robert Fico látogatása a szomszédos országok miniszterelnökeihez az udvariassági látogatások köréhez tartozik, ám mivel az uniós politikában érzékeny időszakban történik, ezért elemzők szerint többet jelent majd egy protokolláris látogatásnál.

A szlovák miniszterelnök a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatokról, a külkereskedelem kölcsönös erősítéséről, a közlekedési infrastruktúráról és a határokon átnyúló együttműködésről tárgyal majd Orbán Viktorral.

A magyar kormányfő elsők között gratulált Robert Ficónak a szeptemberi voksolást követően.

„Egy hazafival mindig jó együtt dolgozni” – írta egy bejegyzésében. A pozsonyi kormányhivatal tájékoztatása szerint a két kormányfő kedden az európai és a világpolitika aktuális kérdéseiről, az Európai Tanács közelgő csúcstalálkozójáról, a visegrádi csoport működésének kilátásairól, valamint a migrációról és Ukrajna politikai helyzetéről is egyeztet.

Robert Fico már hosszú ideje hasonlóan vélekedik Ukrajnáról, mint Orbán Viktor, a tavalyi előrehozott szlovákiai parlamenti választás után pedig sokan úgy vélték, hogy Szlovákia is akadályozni fogja az uniós döntéshozatalban Ukrajna segítését. Míg az állami fegyverszállításokat Szlovákia leállította Ukrajna felé, addig Brüsszelben Juraj Blanár szlovák külügyminiszter és Robert Fico sem gördített akadályt az Ukrajnával kapcsolatos döntések elé.

A V4-es kapcsolat megerősítésére viszont Robert Fico is prioritásként tekint. Egy két héttel ezelőtt adott interjújában elmondta, kormánya arra törekszik majd, hogy a V4-ek erejét és cselekvőképességét újjáélessze. „Garantálom, hogy a V4-ek dinamikája teljesen más lesz” – fogalmazott a szlovák miniszterelnök.

A budapesti munkalátogatás előtt Robert Fico hétfő délután Forró Krisztiánnal, a Magyar Szövetség elnökével tárgyalt a párt pozsonyi székházában. Forró elmondta, hogy a szlovákiai magyar párt elnökeként találkozott a miniszterelnökkel, a találkozón pedig több, a felvidéki magyar közösséget és régiót érintő kérdést is felvetettek.

„Robert Fico ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben kihelyezett kormányülésre kerül sor Dél-Szlovákiában, amelyen kiemelten foglalkozik a kabinet a déli és a keleti régiók problémáival”

– mondta el a Magyar Szövetség elnöke. Forró Krisztián hozzátette, hogy a jövő héten egy újabb találkozóra kerül sor a kormányfővel, amelyen jelen lesz Martina Šimkovičová kulturális miniszter mellett Horony Ákos nemrégiben kinevezett kisebbségi kormánybiztos is, aki kedden Budapestre is elkíséri a szlovák miniszterelnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×