eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico erősítené a V4-ek politikai súlyát

„A visegrádi négyek most és a jövőben is egy nagyon fontos formáció, ennek ereje azonban nagyban függ az elnöklő ország hozzáállásától” – figyelmeztetett Robert Fico az állami hírügynökségnek adott év végi interjújában. A szlovák miniszterelnök megerősítette: kormányzása idején Szlovákia szándéka lesz, hogy a V4-ek erejét és cselekvőképességét felerősítse.

Robert Fico arra emlékeztetett, hogy a visegrádi szövetségen belül jelenleg Csehország az elnöklő ország. A szlovák miniszterelnök elmondta, ismételten arra kérte Petr Fiala cseh kormányfőt, hogy hívja össze a V4-eket, mert úgy gondolja, ha vannak is bizonyos nézetkülönbségek Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország között, beszélhetnek olyan témákról, amelyek összekötik ezt a négy országot. „Például az Európai Unió költségvetéséről vagy az EU hosszútávú szerződéseinek az átértékeléséről. Sok ilyen van” – jegyezte meg Robert Fico, hozzátéve, hogy a cseh kormányfő álláspontja az, hogy csak később hívja össze a V4-eket. „Nem tehetek mást, mint hogy ezt elfogadom” – szögezte le a szlovák kormányfő.

Robert Fico ezenkívül nagy figyelmet szeretne fordítani a többi három ország kormányfőivel folytatott párbeszédre. A múltbeli tapasztalatok alapján meg van róla győződve, hogy a négy ország közös fellépése mindegyiküknek segít az Európai Unión belül a saját álláspontja érvényesítésében.

„Ha összefog négy ország, amely körülbelül 65 millió polgárt képvisel, akkor azt a legnagyobb európai szereplők is tiszteletben tartják”

– figyelmeztetett. „Ez egy nagyszerű lehetőség, és ettől különlegesek a V4-ek. De a régión belüli politikai erőviszonyok ma olyanok, amilyenek” – állapította meg. Robert Fico hozzátette, a szlovák elnöklés idején kormánya egyértelműen a V4-ek cselekvőképességét akarja majd felerősíteni, és garantálja, hogy a V4-ek dinamikája egész máshogy fog kinézni.

A kormányfő egyúttal hangsúlyozta, hogy Szlovákia EU- és NATO-tagságát nem lehet megkérdőjelezni. Robert Fico ugyanakkor úgy gondolja, hogy az ország külpolitikájának nem kellene kötelezően és egyoldalúan nyugati irányultságúnak lennie.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×