eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electric car lithium battery pack and power connections.
Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Óriási kínai akkumulátorgyár épül Szlovákiában

Óriási, akár 1400 embernek munkát adó akkumulátorgyárat épít egy kínai cég a szlovákiai Nagysurányban. A gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható. A kínai beruházó szerint a jövőben Szlovákia nemcsak az egy főre jutó legyártott autó, hanem az egy főre jutó legyártott akkumulátor tekintetében is világelső lesz.

A dél-szlovákiai Nagysurányban készülő ipari parkot a korábbi kormányok a német Volkswagen csoportnak is felkínálták, hogy ott akkumulátorgyárat építsen. A német autóóriás azonban a milliárdnyi eurós értékű akkugyár helyének kiválasztásában már régóta hezitál, az ipari parkba ezért egy másik, kínai befektető érkezik. Az elektromos autókba szánt akkumulátorok gyártásába végül a kínai Gotion cég és a szlovákiai InoBat Auto közös vállalata fog bele, amely egy 65 hektáros területen építi meg az üzemet.

„Az üzem termelési kapacitása kezdetben évi 20 gigawattóra lesz, de ez idővel akár a kétszeresére is bővíthető. A gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható, az alkalmazottak száma pedig eléri majd az 1400-at” – derült ki abból az egyetértési nyilatkozatból, amelyet Robert Fico kormányfő és Denisa Saková gazdasági miniszter írt alá a Gotion InoBat Batteries vállalattal. A gazdasági tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy egy gigaüzemről van szó, amely kulcsfontosságú az autóipar és az elektromobilitás jövője szempontjából nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában.

A vállalat célja, hogy Szlovákia legfejlettebb, szén-dioxid-kibocsátás nélküli akkumulátorgyárát építse fel. Li Zhen, a kínai vállalat igazgatótanácsi elnöke reméli, hogy

a jövőben Szlovákia nemcsak az egy főre jutó autógyártás, hanem az akkumulátorok egy főre jutó gyártása terén is világelső lesz.

A beruházás értéke az első fázisban mintegy 2 milliárd eurót érhet el, és akár 5 milliárd euróra is nőhet. Az állami támogatás mértékét később pontosítják. A kormányhivatal egyelőre csak azt közölte, a kabinet a memorandumban elkötelezte magát, hogy támogatást nyújt az új akkumulátorgyár számára, rendezi a telekjogok körüli gondokat, előkészíti az építési területet és biztosítja annak elektromos hálózathoz való csatlakoztatását is. „Az új akkumulátorgyárnak köszönhetően mintegy 1400 új munkahely létesülhet” – jegyezte meg Denisa Saková gazdasági miniszter.

A beharangozott gigagyár szlovákiai megépítése helyi szinten támogathatja a teljes gyártási folyamat fenntarthatóságát, az alapanyagoktól az akkumulátorok újrahasznosításáig. Ugyanakkor a gyár teljes ellátási láncába számos szlovákiai vállalatot be lehet vonni. A Szlovákiai Autóipari Szövetség is úgy véli, hogy a nagysurányi akkumulátorgyár rendkívül pozitív hatással lesz a szlovákiai autóiparra.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×