eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Electric car lithium battery pack and power connections.
Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Óriási kínai akkumulátorgyár épül Szlovákiában

Óriási, akár 1400 embernek munkát adó akkumulátorgyárat épít egy kínai cég a szlovákiai Nagysurányban. A gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható. A kínai beruházó szerint a jövőben Szlovákia nemcsak az egy főre jutó legyártott autó, hanem az egy főre jutó legyártott akkumulátor tekintetében is világelső lesz.

A dél-szlovákiai Nagysurányban készülő ipari parkot a korábbi kormányok a német Volkswagen csoportnak is felkínálták, hogy ott akkumulátorgyárat építsen. A német autóóriás azonban a milliárdnyi eurós értékű akkugyár helyének kiválasztásában már régóta hezitál, az ipari parkba ezért egy másik, kínai befektető érkezik. Az elektromos autókba szánt akkumulátorok gyártásába végül a kínai Gotion cég és a szlovákiai InoBat Auto közös vállalata fog bele, amely egy 65 hektáros területen építi meg az üzemet.

„Az üzem termelési kapacitása kezdetben évi 20 gigawattóra lesz, de ez idővel akár a kétszeresére is bővíthető. A gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható, az alkalmazottak száma pedig eléri majd az 1400-at” – derült ki abból az egyetértési nyilatkozatból, amelyet Robert Fico kormányfő és Denisa Saková gazdasági miniszter írt alá a Gotion InoBat Batteries vállalattal. A gazdasági tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy egy gigaüzemről van szó, amely kulcsfontosságú az autóipar és az elektromobilitás jövője szempontjából nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában.

A vállalat célja, hogy Szlovákia legfejlettebb, szén-dioxid-kibocsátás nélküli akkumulátorgyárát építse fel. Li Zhen, a kínai vállalat igazgatótanácsi elnöke reméli, hogy

a jövőben Szlovákia nemcsak az egy főre jutó autógyártás, hanem az akkumulátorok egy főre jutó gyártása terén is világelső lesz.

A beruházás értéke az első fázisban mintegy 2 milliárd eurót érhet el, és akár 5 milliárd euróra is nőhet. Az állami támogatás mértékét később pontosítják. A kormányhivatal egyelőre csak azt közölte, a kabinet a memorandumban elkötelezte magát, hogy támogatást nyújt az új akkumulátorgyár számára, rendezi a telekjogok körüli gondokat, előkészíti az építési területet és biztosítja annak elektromos hálózathoz való csatlakoztatását is. „Az új akkumulátorgyárnak köszönhetően mintegy 1400 új munkahely létesülhet” – jegyezte meg Denisa Saková gazdasági miniszter.

A beharangozott gigagyár szlovákiai megépítése helyi szinten támogathatja a teljes gyártási folyamat fenntarthatóságát, az alapanyagoktól az akkumulátorok újrahasznosításáig. Ugyanakkor a gyár teljes ellátási láncába számos szlovákiai vállalatot be lehet vonni. A Szlovákiai Autóipari Szövetség is úgy véli, hogy a nagysurányi akkumulátorgyár rendkívül pozitív hatással lesz a szlovákiai autóiparra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×