eur:
389.11
usd:
360.64
bux:
68072.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
An effigy of former OpenAI CEO Sam Altman is seen on a mobile device screen in this illustration photo taken in Warsaw, Poland on 21 November, 2023. Former head of OpenAI Sam Altman has said he is still willing to lead the company after his ousting if two board members resign according to The Verge. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

„Korunk Oppenheimerének” érkezése az újabb fordulat a ChatGPT-sagában

A csevegőrobot gazdája a drámai hétvégi események után visszavette a Microsofttól a kirúgott vezérigazgatót. Egyes elemzők szerint mindez inkább erősíti, hogy független és felelős kezekben maradjon a mesterséges intelligencia fejlesztése.

Sam Altman menesztésével, a kisebbségi befektetőhöz, a Microsofthoz való átigazolásával, és – a legutóbbi fejleményként – sokkoló visszatérésével az OpenAI élére, tele van a világsajtó.

Kommentátorok az olyan döntéshozatal példájának nevezték a többnapos drámát, ami aláássa az emberiség jövőjét befolyásoló technológia felelős módon való fejlesztését. Meglehetősen impulzív volt ugyanis, hogy az igazgatótanács egy órával a döntés után már nyilvánosságra hozta azt, ahogy az is, hogy előtte nem szóltak főbb befektetőiknek. Impulzív volt, ahogy Altman utódját kinevezték, és hogy ő pár óra gondolkodás után igent mondott. Sőt még az is, ahogy a tanács tagjai 48 órával később meggondolták magukat – jegyzi meg a Forbes magazin.

Kedd éjszakára kiderült, hogy a vagdalkozás eredménye Altman visszatérése volt – mivel a cég dolgozóinak többsége fellázadt és azzal fenyegetőzött, hogy távozik. Emellett

új igazgatótanács áll fel, amelyben már helyet foglal Larry Summers volt amerikai kereskedelmi miniszter és Adam D’Angelo, a Quora nevű, kérdéseiről és válaszairól ismert oldal vezérigazgatója.

Érdekes módon a Microsoft – amely a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI kisebbségi befektetője – támogatta Altman visszatérését a cégéhez.

„Hisszük, hogy ez az első lépés a stabilabb, jól informált és hatékony vállalatvezetés felé” – írta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az X-en.

A technológiai óriásnak így is, úgy is jó. Már birtokolja az OpenAI szellemitermék-jogait és egyben legnagyobb ügyfele is. Azzal is elvan, ha „beszállít” neki az innovatív vállalkozás, de ha nincs más út, kész átvenni a tehetségeket és felpörgetni saját MI-fejlesztését.

Az, hogy valójában miért menesztették pénteken Altmant, továbbra is rejtély.

Bennfentesek szerint a fejlesztőknek nem tetszett a stílusa, és az is elterjedt, hogy a non-profitként indult vállalkozás vezérigazgatója egy ideje a cégen kívüli üzleti lehetőségek után kutatott. Mások szerint a cég két táborra szakadt: a „haladjunk gyorsan” többségre és a „haladjunk lassan” kisebbségre. Utóbbiak kerekedtek felül egy időre a hétvégén.

Viszont kirúgása után a teljes dolgozói állomány 70 százaléka – köztük az eltávolítását eredetileg forszírozó Ilya Sutskever társalapító, vezető kutató és igazgatótanácsi tag is – azzal fenyegetőzött, hogy felmond. Sutskever még nyilvánosan bocsánatot is kért. A cég befektetői pedig szervezkedni kezdtek, hogy Altman visszatérhessen.

Altmant, mérhetetlen önbizalma és ambíciója nyomán, „korunk Oppenheimerének” is nevezik – aki véghez vitte egy forradalmi, de pusztító eszköz létrehozását, majd látva, hogy mire használhatják, megbánta, de ekkor meghurcolták és a háttérbe szorították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×