eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A complex electronic circuit board containing an artfiicial intelligence chip
Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images

Dráma a mesterséges intelligencia világában

Erős volt az elmúlt három nap a sokat emlegetett ChatGPT-t fejlesztő cégnél, amelynek igazgatótanácsa kirúgta a társalapítót. Próbálták visszacsábítani, de hétfőre kiderült, hogy a Microsoftnál folytatja.

Van, aki riogat vele, van aki személyes titkárként, házi szakácssegédként, levélíróként vagy tudományos cikkek összegzőjeként használja – akár magyarul is. A ChatGPT mesterségesintelligencia-platform az elmúlt évben belopózott az életünkbe.

Ami azonban a platformért felelős cégnél, az OpenAI-nál történt a hétvégén, az kaotikus és drámai mivolta miatt nem is lehetne távolabb a mesterséges intelligencia hideg logikájától.

Azt követően, hogy pénteken az igazgatótanács kirúgta Sam Altman társalapító-vezérigazgatót, eltávolították magának a testületnek az elnökét is. Közben elterjedt, hogy a dolgozók vissza akarják hozni a vezérigazgatót, de erre a vezetők felvették a helyére a játékosok által használt chat- és streamplatform, a Twitch volt főnökét.

Európában már hétfő volt, amikor kiderült: Altman, a volt vezérigazgató, Brockmannel (aki kirúgta) és „más kollégákkal” csatlakozik a Microsofthoz.

Mindez hatalmas dobás a cég számára, amely már így is birtokolja az OpenAI (tehát a ChatGPT) feljesztőjének szellemi tulajdonjogát. A nagy hírt maga Satya Nadelle, a Microsoft vezérigazgatója jelentette be az X-en.

A Microsoft az OpenAI legnagyobb befektetője és most, hogy lecsapott annak két fontos emberére, gyorsan kinevezte őket az új, fejlett MI-kutató csapata élére.

Sajtóhírek szerint az események elégedetlenséget váltottak ki az OpenAI-nál maradt dolgozók körében, akik három nap alatt három vezérigazgató láttak maguk felett.

Altmant pénteken azért bocsájtották el, mert „nem volt következetesen őszinte a kommunikációjában”. Az igazgatótanács döntése valóságos földrengést váltott ki a Szilikon-völgyben. A Microsoft először még azért lobbizott, hogy visszahelyezzék a posztjára, majd elszipkázta a szakembert.

A háttérben arról volt szó, hogy aggodalmak merültek fel, amiért a mesterséges intelligencia fejlesztése „túl gyors”, nem átlátható és a műhelyek az emberi társadalomra gyakorolt negatív hatások figyelembe vétele nélkül száguldanak a jövőbe. Az igazgatótanács ugyanakkor azt mondta:

„nem valami konkrét biztonsági nézeteltérés, hanem teljesen más dolog miatt” menesztették Altmant.

A cégnél hatalmas hullámokat vetett az eset, és hétfőn az OpenAI munkatársai lemondásra szólították fel a vállalat igazgatóságát. Levélben kérdőjelezik meg az igazgatóság illetékességét, és azzal vádolják, hogy aláássa a cég munkáját. Azt is követelik, hogy Altmant helyezzék vissza a korábbi pozíciójába. Azzal fenyegetnek, hogy ha követeléseik nem teljesülnek, követik Altmant a Microsofthoz. Főhet az OpenAI vezetésének feje, ugyanis a cég mintegy 770 dolgozójából több mint 500 aláírta a dokumentumot.

Kommentátorok szerint a hétvégi dráma hatalmas győzelem a Microsoftnak. És annak bizonyítéka, hogy az OpenAI eredeti nonprofit modellje nem működik és igenis, a mesterséges intelligencia fejlesztése profitorientált üzlet, mert a fejlesztés gyakorlatilag a világ egyik legnagyobb üzleti vállalkozásának a kezébe kerül.

A cég üzleti struktúrája szerint a piramis tetején az igazgatótanács, alatta a karitatív szervezetként bejegyzett OpenAI Inc. és ez alatt a tulajdonos dolgozókat és befektetőket összefogó holding társaság található. Ez a már korlátozott nyereséget megcélzó OpenAI Global LLC (Kft) többségi tulajdonosa, míg a Microsoft a kisebbségi, de egyben egy ügyfele is. A ChatGPT technológiáját már beépítették egy sor Microsoft-termékbe a Windowstól az Office-ig. A Microsoft most azt teszi vele, ami sok startup sorsa: jön egy nagyobb, nem újító cég és vagy lenyeli vagy leutánozza.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×