eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Teljes a káosz a brit politikában a palesztinok miatt

A lehetséges jövőbeli brit kormány 10 tagja mondott le posztjáról a gázai tűzszünet miatti vitában. A brit parlamentben szerdán volt szavazás arról, hogy tűzszünetet követeljenek-e Izraeltől.

Nem az ő országukat érinti, de úgy érzik, harcosan ki kell fejezniük a véleményüket, ezért szerdán palesztinpárti tiltakozók vették körbe Londonban a Westminsteri parlamentet az előtt, hogy bent a képviselők a gázai tűzszünetet követelő javaslatról szavaztak volna.

A zászlókat lengető tömeg később átvonult a Hyde Park sarkán található Királyi Tűzérségi Emlékműhoz, amit a Megemlékezés hétvégéje után maradt pipacskoszorúk díszítettek. Felvételek szerint a rendőrség passzívan szemlélte, ahogy a tüntetők megmászták az emlékművet.

Az ügy azonnal a frissen kinevezett új belügyminiszter, James Cleverly postafiókjában landolt. Cleverly maga is a Királyi Tűzérségben szolgált, és válaszul azt mondta, hogy esetleges törvénymódosításokkal adhatnának nagyobb jogot a rendőröknek az emlékműveket gyalázók elleni fellépésre. Cleverly elődje, a kirúgott Suella Braverman azzal vádolta a rendőröket, hogy nem lépnek fel a palesztinpárti tüntetők ellen, ami az egyik ok volt a menesztése során.

A súlyos polgári áldozatokkal járó, Gáza elleni izraeli művelet kérdése – pontosabban a hazai tiltakozókhoz való hozzáállás – hatalmas vitát váltott ki a kormányzó brit konzervatívok körében. De most már szétfeszíti a választási győzelemre esélyes ellenzéki Munkáspártot is, amelynek vezére, Sir Keir Starmer nem hajlandó tűzszünetet követelni. A radikálisabb párttagok és az utcai aktivisták szerint ezzel „bűnrészességet vállal Izraellel”.

London, 2023. november 11.
A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret.
MTI/AP/Alberto Pezzali
A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. MTI/AP/Alberto Pezzali

Starmer szerdán a parlamentben kapott egy nagy pofont, amikor 56 képviselője ment vele szembe és támogatta a skót nacionalisták határozati javaslatát arról, hogy

a brit parlament követeljen azonnali tűzszünetet Gázában.

A beadványt 293 nem és 125 igen mellett leszavazták. Viszont 10 képviselő mondott le a munkáspárti árnyékkormányból – abból az elitkörből, amely egy győztes parlamenti választás után egy nappal már átvenné a brit minisztériumok irányítását.

Technikailag a képviselők a III. Károly által felolvasott királyi beszédhez, azaz a kormány törvényhozási programjához adtak be módosító indítványt, amire joguk van.

A skót nacionalista párt javaslata szerint a brit parlamentnek „csatlakoznia kellene a nemzetközi közösséghez és nyomást gyakorolnia az összes félre az azonnali gázai tűzszünet érdekében”. Stephen Flynn skót képviselő szerint a brit törvényhozásnak „morális vezető szerepet” kellene játszania, hasonlóan ahhoz, ahogy a spektrum mindkét oldalán helyet foglaló brit politikusok rendre azt sürgetik, hogy országuk legyen a vezető a klímavédelemben, a tudományban vagy temérdek más területen.

A munkáspárti képviselőknek azonban kiadták, hogy kövessék a pártvonalat és csak „humanitárius szüneteket” követeljenek a konfliktusban, a skót nacionalisták javaslatáról szóló szavazáson pedig tartózkodjanak. Egy nagy csoportjuk lázadása arra utal, hogy a Labour képes lesz bénítani saját politikai gépezete működését, annak ellenére, hogy most úgy tűnik, jövőre az ölébe hull a választási győzelem. De arra is utal, hogy ezek a képviselők hallgatnak egyéni választókörzetük szavazóira és az ő véleményüket próbálják meg kifejezni a kiállásukkal.

Címlapról ajánljuk
Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Egyetlen hazai pályán játszó csapat került előnybe a második és harmadik számú kupasorozat elődöntőinek első mérkőzésén: a Fiorentina. Mind a három, e két sorozatban még versenyben lévő csapat, amely megelőzte, illetve kiejtette a Ferencvárost, előnyt szerzett.

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×