eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Fico szlovák miniszterelnök (j) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (j2) megtekinti a mobil műszaki akadályrendszer felállítását, amelyet a szlovák idegenrendészeti szervek az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben gyakoroltak az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én. A nagy gyorsasággal kiépíthető Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarják használni.
Nyitókép: MTI/Starovic Tibor

Szlovákia nagy ötlete a "szülői nyugdíj", de most ostrom alá került

A negyedik Fico-kormány egyik első intézkedésének értelmében jövő évtől jelenlegi formájában megszűnik a szülői nyugdíjbónusz Szlovákiában. Utána csak a befizetett jövedelemadójuk egy részével segíthetik nyugdíjas szüleiket a munkavállaló gyerekeik – jelentette be az ország munka-, szociális és családügyi minisztere.

Szlovákiában az idei évtől minden dolgozó gyermek hozzájárulhatott szülei nyugdíjához, befizetett járulékaik 1,5+1,5 százalékát juttathatták szüleiknek. A kiindulási alapot a gyermek két évvel ezelőtti jövedelme adta. A szülői bónusz összegét maximalizálták, legfeljebb a szlovákiai átlagkereset 1,2-szeresében számították ki.

Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter elmondta, a szakmai közvélemény részéről óriási a nyomás, hogy megszüntessék az úgynevezett szülői nyugdíjat, de mivel az korábban bekerült az alkotmányba, ezért a kormány nem tudja megszüntetni, és nem is akarja. Mint mondta, az alaptörvény alapján két lehetőség van:

  1. vagy a befizetett járulékokból,
  2. vagy a jövedelemadójukból

támogathatják szüleiket a munkavállaló gyerekeik.

„Mi úgy döntöttünk, hogy a második változat lép életbe. Konkrétan a már jól ismert 2 százalékos adófelajánlással lehet majd támogatni a szülőket” – tette hozzá a tárcavezető. A változásnak a tervek szerint a jövő év elejétől kellene életbe lépnie.

Michal Kotian, a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet elnöke kijelentette, a jelenlegi szülői bónusz nem igazságos, mivel sok nyugdíjas nem jogosult rá, míg a 13. havi nyugdíjra mindenki.

„Azok a szülők ebből a nyugdíjbónuszból nem kapnak semmit, akiknek a gyerekei 620 eurónál kevesebbet keresnek” – mutatott rá Kotian. Hozzátette, azok a szülők sem jutnak ilyen kiegészítéshez, akiknek a gyereke külföldön dolgozik.

Az "Állítsuk meg a korrupciót!" alapítvány szerint a kormány az embereket zsarolja azzal, hogy a 2 százalékos adófelajánlásból lehet majd kifizetni az úgynevezett szülői nyugdíjbónuszt.

„Robert Fico kormánya ezzel megkezdte a fenyegetőzései valóra váltását, amelyekkel a civil szervezeteket kiáltotta ki főellenségnek” – reagált az alapítvány a miniszter hétfői bejelentésére. „Ezzel a lépéssel azonban nemcsak a korrupció ellen harcoló szervezeteknek okoz kárt, hanem például a betegeket és időseket segítő szervezeteknek és társulásoknak is. Ráadásul

egymás ellen hergeli az embereket, mert mesterségesen vetélkedést indít be a 2 százalékos adófelajánlásért a civil szervezetek és az idősek között”

– nyilatkozta Norbert Chomistek, az "Állítsuk meg a korrupciót!" alapítvány kommunikációs szakértője. Hozzátette, az embereknek így dönteniük kell, hogy folytatják-e a civil szervezetek és társulások támogatását, vagy a szüleik nem kapnak nyugdíjbónuszt.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia is azt állítja, hogy a kormány a változtatás bevezetésével likvidálja a civil szervezeteket, polgári társulásokat, sportklubokat.

„Ez számos olyan szervezet számára megsemmisítő hatású lehet, amelyek fontos munkát végeznek és fontos szerepet játszanak ott, ahol az állam csődöt mond. Felszámolást jelenthet olyan szervezetek és polgári társulások számára, amelyek segítik és gondozzák a fogyatékkal élőket, gondoskodnak a környezetvédelemről, segítik a gyerekeket, a betegeket, vannak különböző sportklubok is” – fogalmazott Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×