eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. július 12-én közreadott képen a Wagner katonai magánvállalat tüzérségi eszközét trélerre rakják egy meg nem nevezett helyen, amint a zsoldoscsoport átadja nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak. Az Ukrajna elleni orosz háborúban részt vevő Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin az előző hónapban fellázadt a kormányzat ellen, de a zendülés a kirobbanásának napján vérontás nélkül véget is ért.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Egy 25 éves fiatalember ülhet Jevgenyij Prigozsin székébe

Miközben arról érkeznek hírek, hogy ismét bevetik Ukrajnában a Wagner-zsoldoscsoport embereit, bizarr híresztelések láttak napvilágot arról: ki örökölheti meg Jevgenyij Prigozsin cégét.

Egy dokumentum fotója a közösségi médiában és egy fénykép egy fehér bundát viselő fiatalemberről, mögötte a barokkos stílusban épült pravoszláv, szentpétervári Szmoljnij székesegyházzal.

Hogy mi köti össze őket? A repülőgép-katasztrófában meghalt – sokak szerint megölt - Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök utódlása. Az egyik képen ugyanis az állítólagos végrendelete, a másikon fia, a 25 éves Pável látható.

Úgy tűnik, az eddig nem igazán ismert Pável Prigozsin nemcsak a Wagner-t örökli meg és lehet a cég következő főnöke, hanem apja vagyonának nagy részét: ingatlanokat és körülbelül 120 millió dollárt is.

Az amerikai Háborúkutató Intézet, az ukrajnai harcok kapcsán sokat idézett ISW szerint Pável Prigozsin tárgyalásokat folytat az orosz nemzeti gárdával, a Roszgvargyijával arról, hogy a zsoldosszervezet ismét csatlakozzon az ukrajnai harcokhoz.

Kép: Prigozsin állítólagos végrendelete

Az ISW ezt megintcsak a Telegram alapján állítja (mint ahogy a múlt héten azt, hogy Putyin elnök parancsba adta Sojgu védelmi miniszternek egy nagyobb ukrán város megtámadását).

A Telegramon megjelent dokumentum – amelyet független forrás nem erősített meg - , azt sugallja, hogy Prigozsin rendelkezett egy március 2-án hitelesített végrendelettel, amely vagyonának nagy részét a fiára hagyta.

A Wagner-csoport mellett Pável mintegy 120 millió dollárt, egy háromemeletes szentpétervári házat, kilenc részvénytársaságot és a Concord nevű cége részvényeit, valamint a vendéglátóipari birodalmát örökli a dokumentum szerint.

A Financial Times még tavaly azt írta, hogy 25 éves Prigozsin-fiú édesanyja, Ljubov és idősebb nővére, Polina mellett „már most is különböző szerepeket tölt be Prigozsin üzleti vállalkozásaiban”.

Ezek között van egy orosz cég, Lakhta Plaza, amelyet a vállalati bejegyzések szerint Pável vezet. A Lakhta Plazát Washington 2022 márciusában szankciókkal sújtotta és közös könyvvizsgálója és telefonszáma van más orosz vállalatokkal, amelyekről az Egyesült Államok és az EU azt állítja, hogy Wagner fedőcégei. Polina 2019-ben lett a vállalat részvényese.

A szankcionált művésznagyi

Pável művésznagymamáját, a 80-as éveiben járó Violettát szintén szankciókkal sújtotta a Nyugat, mert támogatta Wagnert. Az év elején azonban sikerült meggyőznie egy uniós bíróságot arról, hogy nincs anyagi kapcsolatban a fiával és.

Violetta 2018-ban megnyitotta saját művészeti galériáját és a gyűjteményében szerepel a "Palműra in 2022" című mű – a hellenisztikus műkincseiről híres szíriai helyszínen az Iszlám Állam pusztított és a Wagner-erők is azok között voltak, akik visszafoglalták. Prigozsin szerint a fia a Wagner soraiban harcolt Szíriában és a csoport saját érdemrendjével, a Fekete Kereszttel tüntették ki.

Ha Pável meghal, az örökséget Prigozsin özvegye, Ljubov, Pável két nővére és a Wagner-főnök unokája kapja a dokumentum szerint - a lap szerint az unoka Pável gyermeke, bár ez nem bizonyított. Közben Pável Prigozsinnak állítólag a végrendelet értelmében gondoskodnia kell a családról, köztük a nagyanyjáról, Violettáról is.

A Prigozsin-fiú a múlt hónapban állítólag azt mondta, hogy elfogadja a végrendeletet és annak "paramétereit" - bár az orosz biztonsági szolgálatokhoz kötődő VCsK-OGPU Telegram-csatorna azt sugallta, hogy a családon belül kirobbant konfliktus közepette már vitatják azt.

Vasárnap Pável és Violetta együtt helyezett el virágot Prigozsin sírjánál, Szentpéterváron. Rajtuk kívül több tucat gyászoló volt a temetőben, akik a lázadó zsoldosvezért olyan orosz hazafinak tartják, aki szembe tudott szállni a hatalommal. A a megjelentek a Wagner fekete zászlóit lengették, amelyeken egy koponya és a "Vér, becsület, haza, bátorság" jelmondat látható.

Megalakulása óta a Wagnert emberi jogi visszaélések elkövetésével vádolják Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Maliban, Mozambikban és Ukrajnában is.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×