eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: YouTube/NBC News

Hazaküldték az Észak-Koreába szökött amerikai katonát - videó

Visszatért az Egyesült Államokba az az amerikai katona, aki két hónapja dezertált... Észak-Koreába. Meglepetésre a Phenjan kiutasította és az amerikaiak azóta haza is szállították. Otthon felelősségre vonás várja, bár a híradások inkább a hazatérése feletti örömről szóltak.

Több mint két hónapig volt észak-koreai fogságban Travis King, az amerikai hadsereg katonája, miután átlépte az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demarkációs vonalat. Úgy tűnik, az északiak nem tudtak mit kezdeni vele és végül kitoloncolták, aminek nyomán csütörtök hajnalban meg is érkezett egy Texas állam-beli katonai bázisra.

Egy helyi hírcsatorna csütörtökön be is mutatott egy felvételt, amelyen a sötét felsőt viselő King közlegény San Antonióban leszáll egy repülőgépről.

A fiatalemebrt egy nappal korábban engedték el és került a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők őrizetébe, több mint két hónappal meghökkentő dezertálása után. A két Koreát elválasztó területet a felek szigorúan őrzik és életveszélyes lehet egy rossz lépés. Viszont az úgynevezett Közös Biztonsági Területen a határt csak egy alacsony betonkerítés jelzi, és viszonylag könnyen át lehet rajta jutni, annak ellenére, hogy mindkét oldalon katonák állnak.

Phenjan szerdán közölte, hogy „úgy döntött: kiutasítja” a 23 éves, színesbőrű amerikai katonát, miután lezárult egy vizsgálat az országba való jogellenes belépése miatt.

„King bevallotta, hogy illegálisan hatolt be [Észak-Korea] területére, mivel rossz érzéseket táplált az amerikai hadseregben tapasztalható embertelen bántalmazás és a faji megkülönböztetés ellen, és kiábrándult a diszkriminatív amerikai társadalomból” - állt a hivatalos észak-koreai hírügynökség propagandaízű jelentésében.

Dezertálása előtt King közel két hónapot töltött egy dél-koreai börtönben két ember ellen elkövetett testi sértésért és mert megrugdalt egy rendőrautót.

Július 10-én szabadult és haza akarták küldeni a texasi Fort Blissbe, ahol további fenyítés és a szolgálatból való eltávolítás várta. Sikerült elhagynia a repteret és július 18-án csatlakozott a demarkációs vonalon fekvő Panmindzson határfaluban tartott idegenvezetéshez és ekkor szökött át.

Amerikai tisztviselők szerint a felek között nem volt semmilyen alku, azaz Észak-Korea nem kapott semmit azért, hogy szabadon engedte.

Washington köszönetet mondott Svédországnak és Kínának is, amiért megkönnyítette King szabadon bocsátását, de hangsúlyozta, hogy a lépés nem jelent diplomáciai áttörést Phenjannal.

Szerdán Jonathan Franks, King édesanyjának, Claudine Gatesnek a szóvivője háláját fejezte ki az érintett szerveknek, amiért segítettek visszaszerezni a fiát.

Egy amerikai elnöki illetékes szerdán – elkendőzve a várható felelősségre vonást – azt mondta, hogy „King közlegény nagyon boldog, hogy úton van hazafelé és várja, hogy találkozhasson a családjával... segítünk neki a visszaintegrálódásban és foglalkozunk bármely felmerülő orvosi vagy érzelmi panaszával”.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×