eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A bajnokság élén álló, észt Ott Tanak vezeti Toyota Yaris WRC-jét az autós rali-világbajnokság 12. futamán, a Brit-rali 2019. október 5-i versenynapján a walesi Llangurig közelében.
Nyitókép: MTI/EPA/Reporter Images

Csak lépésben haladhatnak ezentúl az autósok – őrjöngenek a közlekedők

Nagy-Britannia nyugati csücskében, Walesben pattanásig feszítette a húrt a regionális önkormányzat újabb húzása: ahol csak lehet, 20 mérföld, azaz körülbelül 30 km/órás sebességkorlátozást vezetett be.

Keddre már 160 ezren írták alá a Seneddnek, azaz walesi a regionális parlamentnek címzett petíciót.

Volt, aki nem a törvényes utat választotta: táblákat rongáltak meg. Volt, ahol oldalára fordított számokat ragasztottak a 20-as táblákra, volt, ahol 30-as számot festékszóróval lefújták. Máshol a dühös autósok a még meghagyott gyorsabb utakon a 40 mérföldes – körülbelül 60 km/órás megengedett sebesség ellenére – csak hússzal mentek.

Mark Drakeford munkáspárti walesi első miniszter azzal érvelt, hogy az alacsonyabb sebesség drámai módon csökkenti a halálos gázolások számát, ami mérsékli az egészségügyi szolgálat anyagi terheit is. Említette még még a zajártalom és a motorokból származó emisszió csökkentését is – bár azt szakértők vitatják, hogy egy második fokozatban haladó autó valóban kevesebbet bocsát-e ki, mint az optimális fordulatszámon működő motor. És bedobta azt a becslést is, hogy

„egy átlagos utazás maximum egy perccel lesz hosszabb”.

A politikusok és az aktivisták ilyenkor előszeretettel veszik elő a statisztikákat, amelyek valóban a tragikus esetek visszaesését erősítik meg, csak épp azt nem részletezik, hogy miért volt a gyalogos az úttesten. Vagy azzal sem foglalkoznak, hogy milyen hátrányokat okoz mindez a közlekedőknek.

A walesi kormányzat döntése nyomán 30 ezer útjelzést kell átírni, ami 32 millió fontjába – magyar pénzben 14 milliárd forintjába – kerül az országrésznek. A gazdasági kár – a walesi hatóságok saját becslése szerint – az azonnali költség több mint százszorosa lesz, igaz, a következő 30 évre előrevetítve – 4,5 milliárd font.

A Wales Online portál pénzre konvertálta a lépés előnyeit és hátrányait, és úgy találta: a kevesebb kórházi eset, mentős, rendőri költség nem váltja ki a hosszabb utazási idővel járó gazdasági csapást. És megemlítette azt is: az autósok többsége nem tartja be a korlátozást, mert nem tartja észszerűnek. Őket azzal próbálják megbékíteni, hogy kiszivárgott: egy átmeneti időszakban a limit 10 százaléka plusz 4 mérföld, azaz 26 mérföldes sebességnél kezdenek eljárást a vezető ellen.

Közben Mark Drakeford egyszavas választ adott a kérdésre, hogy figyelembe veszi-e a limit eltörlését követelő petíciót: „Nem”. Egy további kérdésre azt válaszolta, hogy nem egyszerű, hanem szupertöbbséggel fogadták el a döntést.

A petíció „katasztrofálisnak” nevezi a 20 mérföldes limitet, amelyet a legtöbb beépített területen vezettek be. A döntés ellen Walesben főleg az ott ellenzékben lévő konzervatívok keltek ki, akik Nagy-Britannia egészében a kormánypárt tagjai. Penny Mordaunt tory képviselő, aki korábban versenyben volt a miniszterelnöki posztért, „abszolút őrületnek” nevezte a rendelkezést. A konzervatív beállítottságú országos lap, a Daily Mail spontán felmérést végzett 50 walesi lakos körében. Csak ketten támogatták a lépést – egyikük nem rendelkezik autóval. Közben azonban a „20’s Plenty” – „a húsz elég” kampánycsoport közölte: a szigetország még több útját kell lelassítani, azt állítva, hogy a lakosok 70 százaléka ezt akarja.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×